Kritik mot att konstnärer utesluts ur museiutredningen

Datum: 
onsdag, december 9, 2015
PUBLIKATION: 
SVT Nyheter - Kultur
SVT följer upp KRO/KIF:s och Rekos debattartikel i DN om att MU-avtalet osynliggjorts av Museiutredningen. Huvudutredaren är positiv till att MU-avtalet skrivs in i avtalet. Kulturministern ska hitta lösningar under 2016.

 

SVT följer upp vår debattartikel i DN om att MU-avtalet osynliggjorts av Museiutredningen:
– Vi stöder MU-avtalet till hundra procent och om det kan komma med i lagstiftning är det kanske en bra variant. När remissvaren kommit in är det fullt möjligt att göra tillägg till utredningen, säger huvudutredaren Clas-Uno Frykholm.

Men en sak är svårare att smälta och förstå. Varför vill inte våra kulturministrar att även konstnärer ska få betalt för sitt arbete? Alice Bah Kuhnke fortsätter - precis som Lena Adelsohn Liljeroth gjorde - att skjuta frågan om konstnärers villkor framför sig. SVT rapporterar:
"Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) meddelar, genom sin pressekreterare Kristoffer Talltorp, att några skärpta krav (om MU-avtalet) inte kommer att finnas med regleringsbreven till myndigheter som formuleras i december. Däremot ska man titta närmare på frågan under 2016, när kulturdepartementet tar fram den nya strategin för bildkonsten."

Här finns SVT-reportaget "Kritik mot att konstnärer utesluts ur museiutredningen"

Här finns debattartikeln som publicerades i DN.

‪#‎muavtalet‬