"Dags att gå i Stig Lindbergs fotspår, kulturministern"

FÖRFATTARE: 
Sanna Svedestedt Carboo & Katarina Jönsson Norling
Datum: 
tisdag, augusti 16, 2016
PUBLIKATION: 
Nacka Värmdö Posten (NVP)
Kulturministern och Ältabon Alice Bah Kuhnke besöker Gustavsberg på onsdag. Inför besöket manar Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare och Konstnärernas riksorganisation henne att förbättra villkoren i branschen.
 
Det gläder oss att du Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, besöker Gustavsbergs Konsthall och hundraårsjubileet av Stig Lindbergs födelse, en av våra mest folkkära formgivare. Att du satsar tid på att förstå det samtida konsthantverkets villkor och utmaningar. 
 
 
Vi har kartlagt fem konkreta områden, Alice, som borde utgöra grunden i din och regeringens handlingsplan för bild- och formkonsten.
När en ung Stig Lindberg år 1937 steg in på Gustavsbergs Porslinsfabrik och sökte praktikplats gick affärerna dåligt och Lindberg lär ha sagt: ”Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken”. Och så blev det. Lindberg påbörjade sin skapande karriär och än idag förgyller hans verk människors vardag och genererar arbetstillfällen. I början av 60-talet blev han också föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivares första ordförande med syftet att skapa bättre villkor för den svenska formkonsten. 
 
Sedan dess har konsthantverket och formgivningen ställts inför olika utmaningar. Storskaliga produktioner har pressat priser, många bruk och fabriker har lagts ner. Trots det har konsthantverkets utveckling aldrig avstannat. Det är idag ett mångfacetterat uttryck som skapar njutningsfulla och smarta produkter. Konsthantverket speglar och undersöker vår samtid genom utställningar och materialbaserad forskning. Men tyvärr har inte arbetsvillkoren följt med i utvecklingen.  
 
Sex av tio konsthantverkare tjänar under 13 300 kr i månaden. Två tredjedelar brödjobbar inom andra sektorer för sin försörjning. Så vi hoppas att du Alice Bah Kuhnke lyckas få gehör inom regeringen för att den handlingsplan för bild- och formkonsten som du just nu utarbetar blir ambitiös och nytänkande. Genom den kan du bidra med att skapa förutsättningar för en ny våg av konst och konsthantverk i Sverige, att underlätta för nya generationer konstnärer att utvecklas, att skapa fler uppdrag åt konstnärer och därmed frigöra arbetstillfällen inom de sektorer där många av oss i dag brödjobbar. I en tid när hållbarhet blir allt viktigare har den lokala och småskaliga tillverkningen en stark potential att bidra till ökad sysselsättning.
 
Vi har kartlagt fem konkreta områden, Alice, som borde utgöra grunden i din och regeringens handlingsplan för bild- och formkonsten: 
 
1. Säkerställ med näringsminister Mikael Damberg att regeringens satsningar på export och företagsutveckling i högre utsträckning inbegriper de konstnärliga områdena. 
2. Utarbeta med finansminister Magdalena Andersson en ambitiös finansiering av handlingsplanen för bild- och formkonsten och två viktiga efterfrågestimulanser. För bild- och formkonst bör konsumenten, precis som vid ett teaterbesök eller köp av en bok, betala 6 procent moms. Företag måste få göra avdrag vid förstagångsinköp av konst. 
3. Se med bostadsminister Peter Eriksson till att enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning tillämpas i samband med de 700 000 nya bostäderna som behöver byggas.
4. Leverera med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ett trygghetssystem som även ger konstnärer trygghet. 
5. Stärk utställningsavtalet, visningsersättningen och följerätten samt tillskapa en konstnärsfond utifrån norsk modell.
 
Sanna Svedestedt Carboo, konsthantverkare och talesperson för Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare
Katarina Jönsson Norling, konstnär och riksordförande, Konstnärernas Riksorganisation