Konstnärernas Riksorganisation fortsätter konstant att pusha för bild- och formkonstnärernas villkor, för att påverka och påpeka vad vi ser som högst avgörande för konstnärerna och konstlivet.
Konstnärernas Riksorganisations ordförande Sara Edström: Vi hälsar Robert Stasinski välkommen att ta över redaktörskapet för Konstnären.
Från och med idag den 10 januari har du möjlighet att rösta fram Fullmäktige till Riksmötet. Valet pågår fram till den 31 januari. Till Fullmäktige ska 40 medlemmar väljas fördelade på organisationens fem valområden.
Så meddelades till slut, den 17 december 2020, dom i målet mellan konstnären Astrid Sylwan och Kungälvs kommun som ansvariga för Konsthallen Strandverket. Och det var tydliga besked. Muntliga avtal är bindande den konstnärlige ledaren har mandat att ingå utställningsavtal och konstnären har rätt till ersättning också för sina arbetade timmar.
Många av Stockholms skyltfönster gapar tomma under pandemin. Stadsdelsförvaltningen i Norrmalm ska därför fylla skyltfönstren med konst, till exempel muralmålningar. Men arvodet är långt under standard, vilket väcker hård kritik.
Tack vare våra medlemmar och vårt hårt arbetande multikompetenta kansli är vi en stark röst för bild- och formkonstnärerna i Sverige. Redan under “normala” förhållanden är det ett tufft arbete att ständigt värna och förbättra våra villkor. Nu kom 2020 som en käftsmäll.
Konstnären är tidningen för alla yrkesverksamma bild- och formkonstnärer. Nu söker vi en ny chefredaktör som vill bevaka utvecklingen av konsten och konstnärens yrkesroll in i framtiden. Konstnären granskar politiska strukturer, branschens infrastruktur och allt som påverkar konstens och konstnärernas villkor.
“Allt går åt helvete nu, jag kan inte ens betala hyran”, “Avgrunden har öppnat sig. Och där nere väntar Katla”, “Jag har ingenting”... några citat från enkätsvaren nu i höst.
Konstnären dimper ner i brevlådan hos drygt 9 000 personer fyra gånger per år med artiklar om konst, form och design men framför allt om just människan.
3.4 miljarder. Den historiskt sett största kulturbudget Sverige har sett.

Sidor