KONSTNÄREN #2 2014

Alliansen har styrt Sverige i snart sju år, men debatten om kulturpolitiken är fortfarande vänster. Eller? Konstnären följer födelsen av en borgerlig kulturdebatt, och marknadsliberalismens genomslag på kulturparnassasen.
Text: 

Det är 2013 och något har hänt. Något har skiftat och den kulturpolitiska debatten har vridit sig en aning. Så tänker jag när jag sitter på en Timbrodebatt om kultur på Teater Brunnsgatan fyra i Stockholm. Rubriken är ”Vem är samhällskritisk? Bör kultur ha ett politiskt ansvar?”.

langlasning.jpg

Media Folder: 
Konstnärsporträtt
För 20 år sedan började Peter Johansson dissekera svenskhet genom att såga isär dalahästar. Idag, med en framväxande främlingsfientlighet, är hans konst mer aktuell någonsin. KONSTNÄREN solade med en provokatör som tycker att de flesta konstnärer är tråkmånsar.
Text: 

Peter Johansson är sen och på mobilen oanträffbar. I väntan på att konstnären ska dyka upp i egen person, låser Johan Nygren, museitekniker på Spritmuseet, upp utställningshallen där ”Den svenska synden” ska premiärvisas samma kväll.  I ett hörn projiceras en videointervju där den försenade konstnären, naken och i naturlig storlek, ställer enkätfrågor på nakentemat medan de intervjuade koncentrerar sig på att hålla ögonkontakt och besvara frågorna så obekymrat som möjligt.

peterjohansson2_foto_JohanWarden.png

Fotograf (Förnamn Efternamn): 
JOHAN WARDEN
Bildtext (generell beskrivning): 
Porträtt av konstnären Peter Johansson
Prenumerera på RSS - KONSTNÄREN #2 2014