KONSTNÄREN #3 2014

Konstnärsporträtt
Sverigedemokraterna vill kasta henne i fängelse och två skolor har det senaste året bannlyst henne. KONSTNÄREN träffade Carolina Falkholt för att prata om fittor, konst och politik.
Text: 

Carolina Falkholt visar en katträv ritad på ett tunt A4-papper. Under våren har jag sett hennes numera berömda fitta från en skola i Nyköping på otaliga Facebook-bakgrunder. Som ett stöd för hennes konst – ett offentligt konstverk i sig.

– Älgharen är ett blygt djur som bor i hålor långt in i skogen. Den gillar att äta gräs och bär och har två långa horn och tassklöver som den kan gräva med, läser hon. Det maskinskrivna ordet ”morötter” som matpreferens är överstruket.

Screenshot 2014-10-08 22.30.58.png

Fotograf (Förnamn Efternamn): 
TERÉS BJÖRK
Bildtext (generell beskrivning): 
Porträtt av konstnären Karolina Falkholt
Ett flertal svenska konstnärer lever under ständigt hot från nazister och högerextrema rörelser. I åratal har de fått utstå hot, trakasserier och attacker riktade mot deras konst och person. De delar en besvikelse över rättssamhällets förmåga att hjälpa dem. En del har givit upp.
Text: 

En konstnär som vill vara anonym har regelbundet hotats av nazister sedan 1990-talet fram till i dag. Det har gått i vågor beroende på hur offentlig hen är, samt vilka ämnen som hens konst berör. Hen har fått ett hakkors målat på sin dörr hemma, konstiga telefonsamtal, mejl och sitt Facebook-konto hackat. Okända personer har beställt saker via postorder i hens namn. Nazister dyker ofta upp på hens utställningar och skriver om dem på högerextrema forum.

Prenumerera på RSS - KONSTNÄREN #3 2014