Ateljéfrågor


Ateljén är central för de flesta konstnärer och utgör basen för konstnärlig verksamhet, såväl utforskande arbete som produktion av konst.

En samlad gemensam kunskap om ateljéernas hyresgäster, värdar och avtal kan ge både konstnärer och andra aktörer, offentliga såväl som privata, bättre verktyg för att skapa bra förutsättningar för ateljéer och andra konstnärliga produktionsplatser runt om i landet. Därför har vi tagit fram två rapporter, Hur kan konstnärlig produktion säkras i Sverige? och rapporten Ateljéerna i Sverige som vi hoppas kan bidra till en sådan kunskap. I tidningen Konstnären lyfter vi också ateljéfrågan i flera reportage.

ateljeerna_mockup_fb.jpg

Ateljéerna i Sverige

Rapport |  18 januari 2021
Ateljén är central för de flesta konstnärer i Sverige i dag. Den utgör basen för konstnärlig verksamhet, såväl det utforskande arbetet som produktionen av alla typer av konst för många olika sammanhang såsom gallerier, konsthallar eller offentlig miljö. Trots ateljéns betydelse har vi begränsad kunskap om konstnärernas arbetsplatser.

Läs mer →

Annons ↓

halvsida_org.jpg

Ateljédilemmat i Stockholm

Konstnären |  26 mars 2017
Stockholm stads nya ateljéstrategi innebär planer på hundratals fler ateljéer och mer pengar i ateljéstöd. Samtidigt hotas de största ateljéföreningarna av nedläggning när lokaler rivs och hyror chockhöjs. KONSTNÄREN försöker få grepp om ateljéfrågan i landets mest konstnärstäta kommun.

Läs mer →

Ateljéerna i Sverige: Samtal och rapport

SAMTAL |  18 mars 2021
Zandra Thuvesson, strateg på rikskansliet samtalar med Jon Brunberg, rapportförfattare och styrelseledamot Konstnärernas Riksorganisation om rapporten Ateljéerna i Sverige.

Läs mer →

rapportomslag_ateljeerna.jpg

Hur kan konstnärlig produktion säkras i Sverige? Case: G-studion, Gustavsberg

Rapport |  9 maj 2021
I centrum för de allra flesta konstnärer i Sverige idag är deras arbetsplats, ateljén. Ateljén är basen för produktion och kontinuerligt arbete och därför en förutsättning för att skapa kreativa ekologier där konst kan skapas och visas för publik.

Läs mer →

Carina Ari puff

Intresseanmälan till vistelser

Medlemsförmån |  20 augusti 2014
Som medlem i Konstnärernas Riksorganisation kan du ansöka om vistelse i Carina Ari ateljén i Paris. Ateljén ligger i Cité Internationale des Arts, ett centralt beläget modernt komplex med ateljéer för målare, skulptörer, musiker och kompositörer från hela världen. Litografisk verkstad finns i kvarteret.

Läs mer →

Årstabergsmodellen

Fallstudie |  9 maj 2016
wip:sthlm är ett exempel på hur en konstnärsdriven verksamhet och en kulturengagerad kommun tillsammans skapar förutsättningar och en modell för ett hållbart ateljéhus. Men wip:sthlm är också en sedelärande historia om hur snabbt allt det bra som skapats kan slarvas bort och leda till bekymmer och merarbete för samtliga inblandade aktörer. Konstnären Anna Ridderstad, fd ordförande för ateljéhusföreningen, delar här med sig av sina erfarenheter och avslutar sin text med 14 lärdomar och en vision.

Läs mer →

Puff gästbostad övernatta tryggt

Boka gästbostaden vid Mosebacke

Medlemsförmån |  12 september 2014
Övernatta med Stockholms bästa utsikt! Som medlem i Konstnärernas Riksorganisation har du möjlighet att hyra rum för övernattning i en gästbostad vid Slussen i centrala Stockholm. Kostnaden är 448 kr/natt och dubbelrum. Priset inkluderar 12% (48 kronor) i moms.

Läs mer →

220825_Konstepidemin_Nora_Lorek_78

Dagbok från Konstepidemin

Artikel ur Konstnären |  19 september 2022
När nyheten om ateljéföreningen Konstepidemins höjda hyror nådde media i maj skälvde konstvärlden i öppen protest. Det nya avtalet skulle på sikt innebära en fördubbling av lokalhyrorna i det före detta epidemisjukhuset som totalt omfattar 14 fastigheter. Nya samtal och förhandlingar startade mellan parterna, och även politiker från region och kommun engagerade sig i ateljéföreningens framtid.

Läs mer →


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!