s1_omslag2_2020.jpg

Konstnären #2 2020: Coronakrisen i konsten

Hur djup är krisen efter coronavåren i konstvärlden? Går det att återhämta sig och hur välriktade är stödpaketen?

Karolina Modig har talat med konstnärer, gallerister och arrangörer för att försöka reda ut hur djup krisen är för konstvärlden, och hur den ska kunna återhämta sig. Hur långt räcker regeringens stödpaket och vem får ta del av dem? Hur många konstnärer kommer att tvingas fatta beslutet att sluta skapa?

Ulla Wiggen, som är detta numrets konstnär, har under coronaisoleringen fått tiden att måla mer intensivt än någonsin. Men en gång i tiden slutade hon att göra konst. Hon hade redan pausat en framgångsrik, internationell karriär i början av 1970-talet för att arbeta som psykoterapeut när hennes åttaåriga dotter dog. Att komma tillbaka till konsten efter det kändes länge omöjligt – de kreativa processer som måste till för att göra en målning låg för nära smärtan och sorgen. Efter 40 års tystnad ringde Moderna museet och ville göra en utställning. Ulla Wiggens comeback är enastående. Hon ställer ut på gallerier och biennaler över hela världen och har varit på omslaget av världens största konsttidskrift. Och hon är återigen lycklig när hon målar.

I det här numret träffar vi också konstnärer som gestaltar sjukdomar och sjukdomstillstånd. Skulpturer ansatta av bröstcancer, målningar som handlar om sorgen att ha hiv och textila verk misstänkt lika det coronavirus vi alla nu blivit smärtsamt medvetna om hur det ser ut och hur det på kort tid lyckats bryta ner vårt samhälle.

Artiklar ur detta nummer

sonia_emma1.jpg

En ny era för ateljésamtalet

I relationen mellan konstprofessor och ­student finns ett före och ett efter #metoo. Konstnären Sonia Hedstrand skriver om en brytningstid för konstutbildningarna, där det gäller att vi agerar tvärtemot generationer av ”lärargenier”.

Läs hela artikeln-->

ulla_wiggen1.jpg

Ulla Wiggen – återkomsten

På 60-talet var hon med sina elektronikmålningar en av våra mest hyllade unga konstnärer. Men så blev det tyst om henne, i nästan 40 år. Nu gör Ulla Wiggen comeback och är återigen lycklig när hon målar. För KONSTNÄREN berättar hon om uppehållet, om åren som psykoterapeut, om att lära av Öyvind Fahlström och om männens betydelse för hennes karriär.

Läs hela artikeln-->

img_2163_0.jpg

Så drabbas konstvärlden av corona

Med inställda utställningar, stängda institutioner och en finanskris utan motstycke har coronaviruset pressat luften ur alla delar av konstlivet. Konstnärerna står plötsligt med både tomma kalendrar och fickor. Kommer regeringens krispaket räcka till och kommer det att nå rätt personer?

Läs hela artikeln-->