Kurser och seminarier

Illustration: Henrik Franklin

Formgivning och avtalens betydelse

10/5 HDK i Göteborg
11/5 Form/Design Center i Malmö 
18/5 ArkDes i Stockholm

En kurs om schyssta avtal inom formgivningsbranschen. I kursen får du som deltagare en grundlig genomgång av formgivningsbranschens ekonomiska och rättsliga frågor. Jurist Christina Wainikka och designer Johanna Asshoff ger exempel och svarar på frågor kring formgivares behov och belyser dilemman och frågeställningar de kan ställas inför. 

Föreläsare

Christina Wainikka, jurist och forskare som skrivit flera böcker, bland annat den nyligen släppta boken Designrätt - de överlappande skydden.
Johanna Asshoff, designer, produktions- och kvalitetsansvarig på Svenskt Tenn och en av grundarna av designstudion Asshoff & Brogård. 

Anmälan via vårt formulär

CISAC lanserar gratis online-kurs om upphovsrätt

Den globala upphovsrättsorganisationen CISAC, där Bildupphovsrätt finns representerade i styrelsen, har tillsammans med den brittiska utbildningsplattformen FutureLearn skapat en unik, kostnadsfri utbildning om upphovsrätt. Kursen "Exploring Copyright: History culture industry" är fyra veckor lång, på engelska, vänder sig till yrkesverksamma, studenter och andra som är intresserade av att veta mer om upphovsrätt och dess historia från renässansen till idag. 

Läs mer och anmäl dig på: https://www.futurelearn.com/courses/exploring-copyright/

Upphovsrätt i  praktiken

En föreläsning som behandlar frågorna: På vilket sätt kan upphovsrätten sätta gränser för vad jag får göra? I vilka situationer kan jag åberopa det upphovsrättsliga skyddet för att hindra andra från att använda sådant som jag skapat på ett sätt som jag inte vill? 

Föreläsare

Christina Wainikka, jurist och forskare som skrivit flera böcker, bland annat boken Konstjuridik - med fokus på konstnären (tillsammans med Katarina Renman Claesson).
Katarina Renman Claesson, juristforskare, författare och föreläsare som under många år fördjupat sig i särskilt upphovsrätt och konstjuridik. 

Se, lyssna och lär mer om upphovsrätt för konstnärer i videoupptagningen av föreläsningen.
Illustration: Felicia Fortes

Konsten att söka ett gestaltningsuppdrag

På kursen går vi igenom processen fram till en färdig ansökan och ger tips om vad man ska tänka på. Kursen riktar sig till yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare såväl som konststuderande.

Föreläsare

Mikael Adsenius, tidigare utställningschef Moderna Museet och chef Statens konstråd, vice ordförande Baltic Art Center.
Marianne Jonsson, konstnär och arkitekt, jobbar som konstprojektledare med gestaltningar i det offentliga rummet.
Sofie Grettve, förbundsjurist på KRO/KIF och tillhandahåller den juridiska rådgivningen som erbjuds medlemmarna.

Illustration: Felicia Fortes

Nu finns vår kurs Avtal och tvist i videoform!

KRO/KIF introducerade under hösten 2015 en ny tjänst i form av olika utbildningsrelaterade insatser inom ekonomi och juridik specifikt för konstnärer med syfte att ge praktiska verktyg till konstnärer i sin yrkesverksamhet. Nu finns den första kursen om Avtal och tvist sammanfattad i tre korta informationsfilmer riktade till konstnärer.

Hur avtal blir till. Del 1 av 3 med Sofie Grettve, jurist KRO/KIF.
Den svenska avtalsmodellen, anbud och accept – hur ett bindande avtal kan komma tillstånd.

Hur avtal blir till. Del 2 av 3 med Sofie Grettve, jurist KRO/KIF.
Den svenska avtalsmodellen, acceptsfrist – hur länge kan ett anbud kan göras gällande, och vad menas med ”oren accept”?

Om Uppdragsavtal. Del 3 av 3 med Sofie Grettve, jurist KRO/KIF.
Några av de vanligaste delarna i uppdragsavtal, vad som är bra att tänka på oavsett uppdragets art och omfattning.

Illustration: Felicia Fortes

AVTAL & TVIST – en handbok 

Det har saknats en samlad framställning om juridiken kring olika samarbeten på konstområdet. Nu har den äntligen kommit.AVTAL & TVIST av juristen och konstnären Erik Hellsten, är standardverket som alla konstnärer och formgivare bör ha i bokhyllan, att ta fram när ett avtal ska skrivas eller ett samarbete tar form.

Ordinarie pris för boken är 290 kr. Medlemmar i KRO/KIF får 50 kr rabatt vid angivande av rabattkoden JAG-ÄR-MEDLEM-I-KRO-KIF vid check-out. Medlemskap ska kunna styrkas vid förfrågan.

Deltagare vid AVTAL&TVIST-föreläsningarna får köpa boken till rabatterat pris 240 kr. Kort eller kontant på plats.

Du kan köpa boken och läsa mer på www.avtalochtvist.se