Konstnären


KONSTNÄREN har blivit en av landets mest omdiskuterade konsttidningar. Konstnären är en tidning som skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens konst- och kulturpolitik. Oumbärlig läsning för alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i dag. I tidningen introduceras konstnärskap sida vid sida med idé, reflektion och reportage om branschens förutsättningar.

KONSTNÄREN kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på 9 500 ex. Tidningen ingår i medlemskapet för Konstnärernas Riksorganisation och utges av AB Svensk Konstnärsservice.

Omslagsbild Konstnären

KONSTNÄREN #4 2021

Årets sista nummer av Konstnären fokuserar på hållbar konst och hållbara institutioner för utbildning, utställning och produktion av konst.

I numret möter vi olika aktörer som med hållbarhet som ledstjärna tänker om, experimenterar och skalar ned: Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou som avsäger sig alla transporter under hela 2022, projektet Redefining Recidency som vill vända ut och in på idén om internationella utbyten; konstnären Linda Tedsdotter som bygger upp ett apokalypssäkert ekokonstnärskap i byn Fotskäl och forskaren Mattias Höjer som samarbetat med konstnären Jens Evaldsson i syfte att fördjupa sin och allmänhetens kunskap om den globala utsläppshandeln, för att nämna några exempel som lyfts i detta nummer av Konstnären.

kulturstöd_480x330

Klimatnormer och konstformer

Illustration Emma Hanquist

När konsten ska syna sitt eget klimatavtryck kan många intressen krocka. Men i väntan på visioner om hur framtiden ska se ut har många aktörer redan börjat förändra sitt sätt att arbeta. KONSTNÄREN möter en rad konstnärer, museer och andra som redan idag integrerat hållbarhetstänk i sin verksamhet.

Läs hela artikeln-->

Ledare Konstnären #4 2021

Alltsedan konstnärer plockat upp en bit av jordklotet och gestaltat något med det har framtiden och det imaginära haft en särskild plats i konsten. Därför är det inte konstigt att så många konstnärer och kulturarbetare både talar om och arbetar med den klimatkris som är i antågande.

Läs hela artikeln-->

Prepping som gesamtkunstverk

Illustration Emma Hanquist

Temperaturen på jorden stiger, isarna smälter, skogarna brinner och världens ekologiska balans är hotad. I serien Apocalypse Insurance utforskar konstnären Linda Tedsdotter rädslan för apokalypsen och förbereder sig samtidigt för att själv kunna överleva den på bästa sätt.

Läs hela artikeln-->

Releasesamtal Konstnären #4 2021

Tisdagen den 14:e december var det release med samtal och mingel på Galerie Nordenhake i Stockholm. Här kan du ta del av det livesända samtalet.

Läs hela artikeln-->

Kontakta Konstnären

CHEFREDAKTÖR
Robert Stasinski, robert.stasinski(at)kro.se

Så här prenumererar du

PRENUMERERA
För endast 275 kr/år får du fyra fullmatade nummer per år.
Starta din prenumeration idag!

ENSTAKA NUMMER
​För 75 kronor plus porto 25 kronor kan du här beställa enstaka nummer.

ADRESSÄNDRA?
Kontakta kansliet.

Vill du annonsera i Konstnären?

Vi erbjuder möjligheten till annonsering i tidningen Konstnären, våra nyhetsbrev samt på vår hemsida. Kombinationserbjudande finns för annonsering i alla tre kanaler – läs mer här!