s1_konstnarn_nr3_2017.jpg

KONSTNÄREN #3 2017

I nya numret av KONSTNÄREN frågar vi oss hur internationell den svenska konstscenen är idag? För bara två decennier sedan var svenskt konstliv relativt isolerat; idag är en internationell karriär ett självklart mål för nyutexaminerade konstnärer.

Vi blickar ut i världen, både mot nya, kokande konstmarknader, och mot New York som fortfarande är drömmarnas stad för många svenska konstnärer. Och vi besöker den internationella konstvärldens största och äldsta samlingspunkt – Venedigbiennalen – och fördjupar oss i nätverkandets konst.

På omslaget: Marie Karlberg, svensk performancekonstnär i New York.

Prenumerera på KONSTNÄREN! För endast 275 kr/år får du fyra fullmatade nummer av KONSTNÄREN.
Starta din prenumeration idag!

Artiklar ur detta nummer

”Vad händer om jag har en utställning på ett galleri i något annat land?"

Hur fakturerar jag, vilken moms ska jag lägga på och vilka lagar är det som gäller?” I och med Sveriges inträde i EU förenklades reglerna vad gäller handel inom Europa. Fri rörlighet av varor och tjänster omfattar naturligtvis även konsten. Hur du ska fakturera, och huruvida du ska lägga på moms eller inte, beror dock på till vem du säljer ditt verk.

Läs hela artikeln-->

unicorn_foto_evamarie_lindahl.jpg

Internationellt och ideellt arbete krävs mot förtryck av konstnärer

Regeringen har gett Konstnärsnämnden i uppdrag att motarbeta hot och hat mot konstnärer. Myndigheten kan lära mycket av ideella krafter som verkar internationellt, och av de utsatta konstnärerna själva, säger företrädare för PEN och Unicorn.

Läs hela artikeln-->

aaa_2017_venice_coctail-8718.jpg

Alla var där

När den internationella konstmaffian samlas skapas möjligheter till viktiga karriärkliv som knappast ges i något annat sammanhang. Om du är bra på att mingla, vill säga. Karolina Modig åkte till Venedigbiennalen för en fördjupning i nätverkandets konst.

Läs hela artikeln-->

forskaren_1.jpg

Forskaren Emelie Röndahl: Hon utforskar värdet av en handknuten ryamatta

Emelie Röndahl, doktorand i konsthantverk på HDK i Göteborg, väver alltid en stund innan hon öppnar datorn.

Läs hela artikeln-->

Sofia Curman: För en nyutexaminerad konstnär är en internationell karriär ett självklart mål.

En sådan sommar som den som just passerat inträffar bara var tionde år: när de tre största konsthändelserna i Europa sker samtidigt. Venedigbiennalen, documenta i Kassel och den stora skulpturutställningen i Münster är fantastiska tillfällen att samla på sig intryck, men också, för den som minglar loss, att knyta nya och viktiga kontakter.

Läs hela artikeln-->

dscf1178.jpg

En sann världskonstnär: Monir Shahroudy Farmanfarmaians konst är en mosaik av erfarenheter från öst och väst.

I norra Teheran, nära palatset där Shahen och drottningen av Iran en gång levde har konstnären Monir Shahroudy Farmanfarmaian sin ateljé. Adressen är flott, men gatan där studion ligger oansenlig. Härifrån hade toppen av Damavand synts om det inte vore för avgaserna som lägger sig som ett grått filter över staden.

Läs hela artikeln-->

debatt.png

Cecilia Hillström: Dags för en gemensam satsning på konstexporten

Kommersiella gallerier och offentliga institutioner måste samverka för att sätta Sverige på konstkartan, skriver ordföranden i Svenska Galleriförbundet.

Läs hela artikeln-->

Katarina Jönsson Norling: Vår förhoppning är att ge stöd till konstnärer som utsätts för hot och hat

Det är olagligt att utsätta en annan människa för hot och hat. Det vet och respekterar de flesta i vårt samhälle. Ändå visar statistiken att en tredjedel av våra medlemmar någon gång har utsatts för hot, våld eller trakasserier på grund av sitt konstnärskap.

Läs hela artikeln-->

karta.jpg

Hur internationell är svensk konst?

På bara ett par decennier har den svenska konstscenen gått från att vara isolerad till en självklar del av en global konstvärld. KONSTNÄREN har pratat med dem som ägnat sina karriärer åt att internationalisera svensk konst.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!