Hur skapar vi villkor och förutsättningar som gör det möjligt för professionella konstnärer att försörja sig på den konstnärliga verksamheten och därmed se till att Sverige når sitt kulturpolitiska mål om att ”kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling”? På denna sida hittar du artiklar som på olika sätt belyser konstnärernas situation, diskuterar vad hållbara konstnärskap är och varför det tycks så svårt att förändra konstnärernas ekonomiska situation. För rekommenderade arvoden, se fliken Arvodesrek.
Konstnären #2 2019 undersöker "Det känsliga ämnet pengar".
Den verksamhet som konstnären bedriver tillhör det som kallas Kulturella och Kreativa Näringar (KKN). En viktig del av näringslivet då KKN står för 3,1 procent av Sveriges BNP. Större än både bilindustrin och jordbruket, och med över 120 000 företag. Konstnärernas Riksorganisation har också detta perspektiv på den konstnärliga verksamheten under bevakning.
Ta gärna en titt på de stöd och bidrag som erbjuds KKN.
Se mer här från Kulturrådet och Tillväxtverket.
Konstnärsnämnden har publicerat den senaste handboken för yrkesverksamma konstnärer om stipendier och bidrag med tips och råd om hur stipendier och projektbidrag påverkar skatt och deklaration samt de olika trygghetssystemen.
Ladda ner handboken som pdf
Konstnärsnämnden har även givit ut:
Handbok om företagsplanering.
Ladda ner handboken som pdf
Handbok om pension för dig som är konstnärligt yrkesverksam och frilansar. Den innehåller många tips som t.ex. hur pensionen fungerar, om att ta ut pension i utlandet till pensionsplanering inom familjen och mycket annat. Den kan med fördel läsas även av redovisningskonsulter och andra som hjälper konstnärer med deras ekonomi.
Ladda ner handboken som pdf.
Konstnärsnämndens handböcker är en del av Konstnärsguiden och Konstnärsnämndens uppdrag att främja konstnärers ekonomiska och sociala villkor genom kunskapsspridning.
Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.