Konst på export Röhsska_IG

Konst på export – ett frukostseminarium om att sälja och visa konst utomlands.

Datum: 3 maj 2024
Tid: 09:00-12:00

Den internationella marknaden kan erbjuda konsthantverkare möjligheter till profilering, konstnärlig utveckling, försäljning, nätverkande och regelbundna inkomster från inredningsarkitekter och återförsäljare. Men hur gör man för att arbeta proaktivt och framgångsrikt med att sälja och visa upp sitt arbete utomlands? På vilka sätt kan man nå utländska marknader och kunder? På detta frukostseminarium fördjupar vi oss i frågor om konsthantverk, export och utländska marknader.

Seminariet gästas av Isobel Dennis, chef för konsthantverksmässan Collect Fair, som berättar om sitt arbete med en av världens mest inflytelserika mässor med fokus på samtida konsthantverk och design. Geska Helena Brecevic från Konstnärernas Riksorganisation presenterar handboken "Konst på Export", en steg-för-steg-guide med praktiska råd om hur man packar, transporterar och förtullar konst vid export. Hon kommer också att dela med sig av insikter från rapporten "Konstbranschen i siffror 2023". Evelina Hedin berättar om Konsthantverkscentrums internationella projekt. Simon Lind, packmästare på Transart förmedlar vad man bör tänka på när man packar och transporterar konst. Smyckekonstnären och galleristen Karin Roy Andersson och skulptören Eva Hild delar med sig av sina personliga erfarenheter av att packa, transportera, ställa ut och sälja konst utanför Sverige.

Frukostseminariet är en del av Röhsska museets konsthantverksdagar, som äger rum som en del av och parallellt, med Craft Days.

Vi bjuder på frukost med frallor, juice, te eller kaffe. Det är kostnadsfritt att delta men anmälan är obligatorisk och om du avbokar senare än 7 dagar innan eventet eller inte dyker upp faktureras en no-showavgift på 250 kr. När du deltar i seminariet har du också gratis inträde till alla Röhsska museets utställningar och gratis inträde till eftermiddagens seminarium om konst i det offentliga rummet som anordnas av Röhsska.

Anmälan har stängt – kontakta geska@kro.se för att se om extra platser finns.

Plats: Auditoriet, Röhsska Museet, Göteborg

Datum: Fredag 3 maj 2024. 9.00–12.00

Seminariet hålls delvis på engelska, delvis på svenska.


Medverkande:

None
BILD:

Isobel Dennis är Director för Collect Fair. Med över 25 års erfarenhet från av att organisera utställningar inom kultursektorn i den privata sektorn utsågs Isobel Dennis till Fair Director för Collect i juni 2018. Hon har bland annat arbetat som Director of Audience på Design Museum och ansvarat för utställningarna och evenemangen Ferrari, Alaia och LOEWE FOUNDATION under denna tid. Isobel har en examen från Camberwell School of Art och är dotter till två arkitekter. Hon brinner för hantverk, design och konst och har en sällsynt blandning av kunskap om kreativa branscher och kommersiellt skarpsinne.

None
BILD: Foto privat.

Karin Roy Andersson är smyckekonstnär med masterexamen från Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK-Valand) och 2009 fick hon Eric Ericssons konststipendium för sitt examensarbete. Parallellt med sitt eget konstnärliga arbete är hon en av ägarna och konstnärlig ledare för galleri Four i Göteborg. ”Fours galleri, butik och utåtriktade samarbeten och projekt har sedan starten 2010 bidragit till att etablera smyckekonst som ett självständigt och vitalt konstfält i Göteborg”, skrev Bildkonstnärsfonden i sin motivering när Four tilldelades Dynamostipendiet 2016. Både Karin Roy Anderssons eget arbete och Fours verksamhet utspelar sig till stor del på den internationella smyckekonstscenen.

None
BILD: Anna Sigge

Eva Hild bor och arbetar i Sparsör utanför Borås. Med sina karaktäristiska organiska skulpturer har hon etablerat en position på den internationella konstscenen och finns representerad på museer och i privata samlingar världen över. Eva Hild är utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg (MFA 1998) och har deltagit i ett stort antal utställningar och utfört offentliga gestaltningar.

None
BILD: Foto privat.

Evelina Hedin arbetar som internationell koordinator på Konsthantverkscentrum i Stockholm och var tidigare chef för Gustavsbergs Konsthall. Hon är även verksam som textilkonstnär och kurator inom konsthantverksfältet.

None
BILD: Anna Drvnik

Geska Helena Brečević arbetar som projektledare på Konstnärernas Riksorganisation. Hon är konstnär, filmare och skribent och har tidigare bland annat arbetat med konstnärlig forskning på Interactive Institute och Stockholms Universitet och som konstnärlig ledare för stadsutvecklingsprojektet Smart Kreativ Stad på Film Capital Stockholm.

Simon Lind är packmästare och har arbetat på TransArt sedan 1992 och har hjälpt många konstnärer med export av konst. TransArt som bildades 1991 är specialiserat på att hantera och transportera ömtåliga och värdefulla konstverk och erbjuder också kringtjänster som packning, montering och installation.

Plats: Auditoriet, Röhsska Museet

Fredag 3 maj 2024. 9.00–12.00

Arrangör: Konstnärernas Riksorganisation

Seminariet hålls delvis på engelska, delvis på svenska.

Om anmälan

Vi bjuder på frukost med frallor, juice, te eller kaffe mellan 09.00 och 09.30. Mat får inte tas med in i Auditoriet så kom i tid om du vill ha frukost!

Det är kostnadsfritt att delta men anmälan är obligatorisk och om du avbokar senare än 7 dagar innan eventet eller inte dyker upp faktureras en no-showavgift på 250 kr. När du deltar i seminariet bjuder vi också på gratis inträde till alla Röhsska museets utställningar.

Frukostseminariet är en del av Röhsska museets konsthantverksdagar, som äger rum som en del av och parallellt, med Craft Days.

Tips!

Vi vill också tipsa om eftermiddagens övriga arrangemang i regi av Röhsska museet.

Lunchsamtal kopplat till museets utställning "Låt hundra blommor blomma" med Elsa Pärs Berglund.

Seminarium om Konsthantverk i det offentliga rummet, och en

Bokpresentation + mingel, om och med konstnären Lillemor Petersson.

Anmäl dig här!


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!