Pressmeddelande


I detta arkiv hittar du alla pressmeddelanden från Konstnärernas Riksorganisation.
Katarina_R_C

Konstnär stämmer Orrefors Kosta Boda


Idag, måndagen den 29 januari 2024, stämmer konstnären Ann Wolff sin tidigare uppdragsgivare Orrefors Kosta Boda vid tingsrätten i Gotland och begär en ersättning på 15 miljoner kr för utebliven royaltyersättning avseende ljuslyktan Snöbollen.

Royaltyutbetalningar till Wolff upphörde 1984 utan att det egentligen fanns stöd för det i deras royaltyavtal, och trots att försäljningen fortsatt i stor skala både i Sverige och utomlands.

Ann Wolffs ombud är advokat Jens Tillqvist. Konstnärernas Riksorganisation finns med som ett stöd för Wolff. Processen innehåller många principiellt viktiga frågor som rör formgivningsavtal, skäliga villkor och ersättning.

– Vi vet från kontakter med våra medlemmar att det finns många dåliga avtal i branschen. Därför menar vi att det här målet är viktigt. Säger Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation.

***

Foto: Katarina Renman Claesson, foto av Jann Lipka

Läs pressmeddelandet i vårt pressrum


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!