Rapporter


Vi på Konstnärernas Riksorganisation har till uppgift att främja bild- och formkonstnärernas intressen och företräda våra medlemmar. En del i detta är att proaktivt utarbeta rapporter och underlag till beslutsfattare. På denna sida hittar du alla våra rapporter. Läs bland annat om aktuell inkomststatistik, arvodesrekommendationer och ateljékostnader landet över.

konstkommun_långsmal

Årets konstkommuner 2025


Årets konstkommuner är en kartläggning av kommunernas konstpolitik som genomförs av Konstnärernas Riksorganisation. Undersökningen baseras på en enkät med 21 frågor som skickades ut till Sveriges samtliga 290 kommuner våren 2025.

Syftet är att öka kunskapen om kommunernas arbete med bild och form för att kunna göra mer träffsäkra insatser för att förbättra konstnärernas villkor i hela landet. Undersökningen ger också ett bra stöd för de kommuner som vill utveckla sitt arbete med professionell bild- och formverksamhet och de konstnärer som arbetar för att förbättra förutsättningarna för att kunna verka i sin hemkommun. Vi presenterar och analyserar resultatet i en rapport som du kan ladda ned här. Vi har också tagit fram en rankinglista med svaren från alla medverkande kommuner. Se vilken kommun som är årets konstkommun 2025 här: https://kro.se/konstkommuner/2025

Undersökningen visar både på framsteg och stagnation

Årets konstkommuner visar att även om det skett vissa framsteg inom konstnärspolitiken på kommunnivå så finns det fortfarande väldigt mycket kvar att göra för att förbättra konstnärernas villkor och förutsättningar. Den data som vi nu har samlat in är ett ovärderligt underlag för vårt fortsatta kulturpolitiska arbete.

Ett av de viktigaste framstegen är att andelen kommuner som har en policy eller strategi för att garantera konstnärer deras konstnärliga frihet har tredubblats sedan vi genomförde vår kommunenkät förra gången 2017. Det är glädjande att så många kommuner väljer att försvara den konstnärliga friheten genom att skriva in det i sina styrdokument i en tid då denna viktiga princip utmanas.

En annan positiv trend är att den offentliga konsten och enprocentsregeln i högre grad än tidigare införs kommunala styrdokument. Jämfört med en liknande fråga i Konstnärsnämndens undersökning av enprocentsregeln från 2020 så har andelen kommuner som har antagit riktlinjer för upphandling och hantering av offentlig konst ökat med nästan 20 %.

Av de frågor som är nya i årets undersökning vill vi lyfta att 39 % av kommunerna uppger att de har en policy eller riktlinje som reglerar hur konstnärer ska arvoderas och att 34 % har en policy för gestaltad livsmiljö. Det är lovande siffror som vi kommer att följa upp.

Det finns en rad andra frågor där vi står och stampar. Fler kommuner borde teckna avtal med Bildupphovsrätt om bildlicenser och fler kommuner borde ha ateljéstöd. Det finns fortfarande mycket att göra för att vi ska få en hållbar kommunal konstnärspolitik med brett genomslag i landet.

Om rapporten

Utgiven av: AB Svensk konstnärsservice / Konstnärernas Riksorganisation, 2025
Författare: Maria Adenfelt och Jon Brunberg
Förord: Sara Edström
Statistisk bearbetning: Astrid Gustafsson
Formgivning och grafisk produktion: Geska Helena Brečević
Ansvarig utgivare: Eva Månsson

Kontakt

Har du frågor eller funderingar om Årets konstkommuner så är du välkommen att höra av dig till Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg och pressansvarig på Konstnärernas Riksorganisation. Telefon: 070-275 59 29. E-post: jon.brunberg@kro.se.

Omslagsbild

Konstverk: Joakim Ojanen, Horisonten – Att ta emot en sol (2024) © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2025. Foto: Rendering, Sébastien Berthier

Läs mer →


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!