Utställningar är centrala i konstnärens yrkesliv.
Konstnärer har rätt till ersättning för sin medverkan före, under och efter en utställning samt därutöver rätt till s.k. utställningsersättning för den tid verket visas på utställningen. Utställningar medför också kostnader för bl.a. produktion, försäkringar, transporter, ramning, hängning, lokaler, vakthållning, katalog samt vernissagekort, annonser och annan marknadsföring som bör diskuteras med arrangören.
MU-Avtalet uppdateras den 1 januari 2024 och informationen i denna ruta håller på att uppdateras. Läs mer och ladda ner det nya avtalet här.
MU-avtalet kallas ramavtalet för konstnärers ersättning för medverkan vid utställningar. Det tecknades mellan staten och Konstnärernas Riksorganisation, Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, Svenska Fotografers förbund och Svenska Tecknare och trädde i kraft 2009. Avtalets syfte är att skapa bättre förutsättningar för bild- och formkonstnärer att få betalt för utfört arbete. MU-avtalet är bindande för statliga institutioner men principerna bör vara vägledande för andra arrangörer med offentlig finansiering.
Medverkansersättning
I avtalet står det att en arrangör ska skapa ett enskilt avtal med en konstnär som bestämmer nivån på medverkansersättning i ett utställningssammanhang. I det enskilda avtalet ska det framgå hur en konstnär ersätts för:
Utställningsersättning
I MU-avtalet ingår utställningsersättning, som inte kan förhandlas bort. I avtalet finns tariffer som beräknas utifrån utställningslokal, hur länge utställningen pågår och hur många konstnärer som medverkar i en utställning. Det finns också en minimiersättning som ska betalas ut oavsett hur länge en utställning pågår.
Det är enkelt för arrangörer och konstnärer att tillämpa MU-avtalet. Det är bara att använda sig av MU-avtalsmallen. På så sätt går man genom utställningens villkor. Sätt er ned – arrangör och konstnär – tillsammans och fyll i avtalet. Mallen används alltså för upprätta ett enskilt avtal inför en utställning. Mallen uppdateras och en ny mall kommer under 2024.
Medverkansersättningen inom MU-avtalet ska parterna förhandla. Det viktigaste inför förhandlingen är att du som konstnär är ordentligt påläst och har förberett dig väl. På medlemssidorna får du handfasta råd inför förhandlingen.
Vem omfattas av MU-avtalet? I vilka sammanhang ska MU-avtalet tillämpas? Hur ska vi räkna ut vad vi ska betala i medverkansersättning? Här hittar du svaren!
I den andra i en serie filmade intervjuer som genomförts som del av Konststartskommissionen berättar James Taylor-Foster, Intendent för samtida arkitektur och design vid ArkDes (Sveriges nationella centrum för arkitektur och design), och tidigare europeisk chefredaktör på ArchDaily, om hur han tror att framtidens utställningar kommer att ta form.
"En konstnär – en process" är en serie om fem kortdokumentärer i poddformat. I varje avsnitt porträtteras ett konstnärskap utifrån en konstnärlig process inför, under eller efter ett specifikt projekt. I andra avsnittet möter vi Niki Lindroth von Bahr, som har blivit känd för sina egensinniga, animerade kortfilmer med djurdockor i huvudrollerna. Under hösten 2020 visades filmerna och dess extremt detaljerade scenografier i Nikis första stora separatutställning på Färgfabriken i Stockholm. Utställningen blev en otippat stor publiksuccé och kulmen på några slitsamma men framgångsrika år.
Vi arbetar varje dag med de stora utmaningar som konstnärerna står inför, och för att se till att de politiska åtgärder som är nödvändiga för att konstnärernas villkor ska förbättras också genomförs i praktiken.
Här lyfter vi i fem punkter fram en rad förslag till åtgärder för att förbättra villkoren för bild- och formkonstnärerna i Sverige. Den första punkten handlar om att förbättra konstnärernas villkor.
Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.