Karolina Modig har talat med konstnärer, gallerister och arrangörer för att försöka reda ut hur djup krisen är för konstvärlden, och hur den ska kunna återhämta sig. Hur långt räcker regeringens stödpaket och vem får ta del av dem? Hur många konstnärer kommer att tvingas fatta beslutet att sluta skapa?
Ulla Wiggen, som är detta numrets konstnär, har under coronaisoleringen fått tiden att måla mer intensivt än någonsin. Men en gång i tiden slutade hon att göra konst. Hon hade redan pausat en framgångsrik, internationell karriär i början av 1970-talet för att arbeta som psykoterapeut när hennes åttaåriga dotter dog. Att komma tillbaka till konsten efter det kändes länge omöjligt – de kreativa processer som måste till för att göra en målning låg för nära smärtan och sorgen. Efter 40 års tystnad ringde Moderna museet och ville göra en utställning. Ulla Wiggens comeback är enastående. Hon ställer ut på gallerier och biennaler över hela världen och har varit på omslaget av världens största konsttidskrift. Och hon är återigen lycklig när hon målar.
I det här numret träffar vi också konstnärer som gestaltar sjukdomar och sjukdomstillstånd. Skulpturer ansatta av bröstcancer, målningar som handlar om sorgen att ha hiv och textila verk misstänkt lika det coronavirus vi alla nu blivit smärtsamt medvetna om hur det ser ut och hur det på kort tid lyckats bryta ner vårt samhälle.
Läs artiklar ur nya numret här.