Konstnärernas Riksorganisation har lämnat synpunkter på remissversionen av Regional Gotlands kulturplan för 2025-2028 för våra medlemmars räkning. 67 av våra medlemmar är bosatta i Gotlands län och vår lokala företrädare har konsulterats i arbetet med remissvaret.
Läs eller ladda ned hela remissvaret.
Här nedan sammanfattar vi några av våra synpunkter och förslag i punktform. Konstnärernas Riksorganisation föreslår att Region Gotland:
- i kulturplanen delar upp innehållet under rubriken ”Konst, slöjd och form” i två delar: ”Professionell bild- och formverksamhet” och ”Främjande av hemslöjd” som bättre överensstämmer med den kategorisering som förekommer i förordningen om statsbidrag till regional kultur.
- skriver in formuleringarna som rör tillämpning av rådande avtal och arvodesrekommendationer på sid 28 i gällande kulturplan för 2021-2024 också i kulturplanen för 2025-2028.
- i kulturplanen redovisar regionens strategiska målsättningar och prioriteringar för bild- och formsektorn i länet och redogör för hur regionen avser att utveckla bild- och formområdet och förbättra bild- och formkonstnärernas ekonomiska och sociala villkor under kommande kulturplaneperiod.
- genomför en översyn över hur konstnärer arvoderas när de anlitas av regionen för olika typer av uppdrag
- tar fram styrdokument för arvodering av konstnärer i regionens verksamheter som säkerställer att konstnärer får skäliga ersättningar när de anlitas av regionen
- kräver att MU-avtalet tillämpas vid utställningar av bild- och formkonst i länet av utställningsarrangörer med regionalt uppdrag eller stöd från regionen och skjuter till medel så att dessa får ekonomiska förutsättningar att kunna betala både utställnings- och medverkansersättning enligt MU-avtalet.
- anslår medel till en MU-pott som öronmärks för skäliga arvoden till bild- och formkonstnärer som även ideella arrangörer kan ansöka om medel ur.
- tar fram en strategi och handlingsplan för att öka antalet utställningsplatser i länet och förbättra möjligheterna för länets konstnärer att ställa ut.
- gör återkommande kartläggningar av behovet av infrastrukturella satsningar på ateljéer, kollektivverkstäder och andra konstnärliga produktionsplatser i länet och tar fram en strategi för att möta behovet.
- inför ett ateljéstöd till individuella konstnärer och ateljéföreningar.
- säkerställer att konstnärliga produktionsplatser som ateljéer, kollektivverkstäder och utställningsrum finns med i samhällsplaneringen och bebyggelseutvecklingen i hela regionen.
- avsätter en del av de medel som genereras av enprocentsregeln till en pott för att finansiera offentlig konst i de delar av länet där det inte byggs lika mycket.
- under rubriken KKB i bilaga 1 på s 13 lägger till att ”Det konstnärliga skapandet är kärnan i de kulturella och kreativa branscherna. Här utgör den regionala kulturpolitiken en viktig infrastruktur, genom de stöd och den finansiering som den tillhandahåller.”