forskaren.jpg

Forskaren: Ylva Sandgren - På jakt efter receptet på glitter

TEXT: Oscar Carlson

BILD: Ylva Sandgren

Ylva Sandgren är doktorand vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, vid Göteborgs Universitet.

I din forskning undersöker du glitter som fenomen, både kulturellt och rent visuellt. Har du alltid varit intresserad av glitter?

– Haha, ja, det har jag. På textilhögskolan i Borås bytte jag ut materialen till glittriga, trots att de förstörde maskinen. Sedan växte jag upp vid havet och där är det mycket glitter i ljuset. Som småbarnsförälder har jag också upptäckt att glittrande objekt kan vara en hjälpande hand.

Hur då?

– Små barn blir fascinerade av glitter och kan då tåla sig ett tag så man kan laga mat i tio minuter. Det är denna aspekt av det visuella fenomenet glitter som jag vill undersöka. Tillsammans med ingenjörer skapar jag vad jag kallar en dekorativ komposit med ”medicinska” egenskaper, men också tillräckligt starka för att användas i byggnadskonstruktioner.


Det finns aspekter av det du beskriver som innefattar även sociologi, filosofi och fysik. Hur kommer det sig att du bedriver din forskning på en designhögskola?

– Man skulle kunna bedriva min forskning inom många olika ämnesområden men för mig är det design och medicin. Jag är ute efter det visuella receptet på glitter. När du använder värktabletter kan du ta reda på vad de innehåller, jag söker det motsvarande hos glitter.

Du befinner dig i slutstadiet av forskningen och förbereder dig just nu inför disputationen. Hur kan andra tillämpa det du kommer fram till i din avhandling?

– Det finns faktiska aspekter om hur saker upplevs och mina beskrivningar kan användas av de som skapar design och konst, bland annat att det är svårt med avståndsbedömning för någon som upplever glitter. Och om du till exempel ska gestalta ett dagis med glitter kan du behöva veta hur färgen och rumsligheten påverkas. 

Bildtext: Med en bakgrund i textilkonst och konsthantverk
tar Ylva Sandgren fram material som kan användas i offentliga miljöer men med glittrande egenskaper. 

Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!