Internationellt


Konstnärernas Riksorganisation samverkar sedan länge med andra nationella konstnärsorganisationer världen över genom IAA (The International Association of Art) där vi är representerade i IAA:s styrelse och dess europeiska gren IAA Europe. Här kommer vi att publicera artiklar om pågående kampanjer och annat internationellt arbete.

Foto: Deltagare i IAA Europes General Assembley i Helsingfors 22-23 september 2022.

Om svenska IAA-kommittén

Konstnärernas Riksorganisation samverkar internationellt med andra konstnärsorganisationer  genom IAA (The International Association of Art) som är en internationell sammanslutning av nationella konstnärsorganisationer. 

Konstnärernas Riksorganisation utser ledamöter till Svenska IAA-kommittén som i sin tur väljer representanter till IAA:s styrelse och dess europeiska gren IAA Europe. Svenska IAA-kommittén arrangerar årligen World Art Day, som är en internationell Unesco-dag, i samarbete med bland andra Svenska Unesco-rådet.

Svenska IAA-kommitténs styrelse väljs av Konstnärernas Riksorganisations riksmöte vartannat år och består 2021 av: 

Sara Edström, ordförande
Katarina Jönsson Norling, representant i IAA:s styrelse
Pontus Raud, representant i IAA Europe
Sofia de la Fuente 
Jon Brunberg

Arbetet genomförs med stöd från Statens Kulturråd.

Annons ↓

Fakta | 

Vad är International Artist's Association?

IAA/AIAP (International Artist's Association på engelska) är sedan bildandet 1954 en partnerskapsorganisation till Unesco. Den 15 april inträffar den speciella Unesco-dagen World Art Day, som äger rum på flera platser runtom i världen för att fira och främja konsten. I Sverige är det svenska IAA-kommittén som står som arrangör.

IAA-GA-helsinki-22-09-23-3 Teemu Sara

En kort rapport från IAA Europes möte i Helsingfors

Nyhet |  26 september 2022
International Association of Art Europe (IAA-Europe) samlades den 22-23 september 2022 i Helsingfors för att hålla årsstämma (General Assembly). Riksorganisations ordförande Sara Edström valdes till vice ordförande till styrelsen för IAA Europe och kommer att arbeta tillsammans med den nye ordföranden Teemu Määki från Finland och de andra delegaterna.

Läs mer →

Annons ↓

När kommer framtiden?

3 februari 2021

Röster från Belarus – två konstnärers vittnesmål

När kommer framtiden?
Introduktion av: Sara Edström

Belarusisk entropi: Lika oåterkallelig som det är svårt att stoppa tillbaka tandkräm i tuben
Av: Nadya Sayapina

Är din kamp tillräckligt bra? Civilsamhället i den belarusiska proteströrelsen
Av: Andrey Vozyanov

Dessa texter publicerades först i en bilaga till tidskriften Konstnären nr. 4, 2020.
Utgivningen är ett samarbete mellan Konstnärernas Riksorganisation/Svenska IAA-kommittén och Konstepidemin.

Läs mer →

IAA möte panel

Rapport från the General Assembly of International Association of Art, Istanbul 23 - 25 February 2023.

7 mars 2023
Konstnärernas Riksorganisation deltog i generalförsamlingen för IAA, International Association of Art, för att driva konstnärernas frågor på en global nivå under intensiva dagar präglade av kulturell pluralitet. Mötet ägde rum i Istanbul 23 - 25 februari 2023.

Läs mer →

Annons ↓

barcelona

Kulturella rättigheter i fokus i Barcelona

23 november 2022
Den 16-19 november 2022 arrangerade Barcelona stad tillsammans med bland andra Culture Action Europe konferensen International Days on Cultural Rights – CULTUROPOLIS. Konstnärernas Riksorganisation var på plats och bevakade konferensen.

Läs mer →

Vad är på gång inom IAA/AIAP?

Arbetet inom IAA/AIAP:s exekutiva kommittéer pågår oförtrutet, trots pandemin och de begränsningar den för med sig. Vi frågade Katarina Jönsson Norling som sitter i IAA/AIAP:s exekutiva kommitté och Pontus Raud som sitter i den exekutiva kommittén för Europa, som är en av fem regionala kommittéer inom IAA/AIAP, hur arbetet påverkats av pandemin och vad som är på agendan just nu inom deras respektive kommitté.

Tre frågor till Pontus Raud

Läs intervjun.

Två frågor till Katarina Jönsson Norling

Läs intervjun.

Sara_E_KRO_4N4A5164_tryck_A4_mailbart-UKR

Konstnärernas Riksorganisations uttalande om kriget i Ukraina

Aktuellt |  28 februari 2022
Konstnärernas Riksorganisation följer den skrämmande utvecklingen i Ukraina och Rysslands ohyggliga aggression. Världen måste reagera kraftfullt och samstämmigt för att isolera Putins regim genom sanktioner och bojkotter på alla tänkbara nivåer. Det imaginära Stor-Ryssland som Putin eftersträvar ska vi inte låta honom uppnå genom att ta åt sig äran av ryska idrottare och kulturarbetares insatser.

Läs mer →

katarina_bw_cropped.jpg

Internationella perspektiv på ersättningar vid utställningsuppdrag

10 november 2021
Våra kollegor i tyska Bundesverband Bildender Künstlerinnen und Künstler (BBK) har dedikerat det senaste numret av sin tidskrift "Kunst Politik" 2021-3 åt en internationell utblick på temat utställningsersättningar.

Läs mer →

Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!