gestaltaren.jpg

Gestaltaren Kristina Matousch och Anders Soidre: Pizza Box

TEXT: Oscar Carlsson

BILD: Kristina Matousch

Var? Hagalundsskolan i Dalby, Lund När? Invigdes juni 2016

Kvällen innan deadline för förslaget till en kombinerad scen och utomhusskulptur till Hagalundsskolan i Dalby gick Kristina Matousch och Anders Soidre till pizzerian. Utmattade av att ha slitit med fyra olika förslag insåg de, väl hemma igen, att de hade det vinnande konceptet rakt framför sig. Pizzakartongen. 

– Vi ägnade hela natten åt att göra färdigt det nya förslaget och offrade allt föregående jobb för att istället satsa på det som kändes bra. 

Ramarna för uppdraget var specifika. Det skulle vara ett pedagogiskt verktyg, en samlingsplats och en scen för barnen att uppträda på, och samtidigt fungera som en skulptural gestaltning. 

– Det är ett uppförstorat readymade-objekt men transformerad till en möbel, en mussla och ett arkitektoniskt verk. Det var aldrig meningen att verket skulle vara en slapstick, ”å kolla, en stor pizzakartong”, nej, det är rakt igenom kvalitet i arkitektur och skulptur samt material. 

En stålkonstruktion bär upp lärkträet som kommer att gråna med åren. Förutom en illa placerad elstolpe är Kristina och Anders mycket nöjda jämte skateboardåkare, solbadare och såklart barnen på Hagalundsskolan som älskar sin pizzakartong. 

– En pizza är väldigt inkluderande, alla ingredienser är rätt. Det kan vara högt och lågt, lyx eller budget. Som metafor för presentation så försöker man inte sätta någon i en mall, både pizzan och skulpturen blir tillåtande, det blir alltid rätt. Vi presenterade alla förslagen för skolan men sa att det var pizzakartongen vi ville göra och det ville även de. Barnen blev jätteglada! 

Bildtext:

KRISTINA MATOUSCH OCH ANDERS SOIDRE Pizza Box, 2016. 5x5x6,5 m