knaren_nr1_2018.jpg

KONSTNÄREN #1 2018

Dags att sätta stopp för genierna på konstskolorna. Nytt nummer ute 23 mars.

I konstvärldens #metoo-upprop handlade en överväldigande majoritet av konstnärernas vittnesmål om händelser som skett under utbildningen. Historierna om professorer och lärare som i konstens namn trakasserat studenter till den grad att de har gett upp sina konstnärdrömmar är förfärande många. I nya numret av KONSTNÄREN berättas bland annat om hur två professorer med rasistiska och sexistiska förtecken i ett helt decennium mobbade studenter på Mejan, om psykisk terror på Konstfack och om en lärares misshandel av en kvinnlig student på en förberedande konstskola. KONSTNÄRENS reporter Karolina Modig har talat med före detta studenter, personal och rektorer på skolorna om var problemen bottnar i och vad som kan göras för att skapa förändring.

Vi pratar också med grupper som använt #metoo som en positiv kraft för att organisera sig kring frågor om jämställdhet i branschen. Och så besöker vi Carolina Falkholt i New York där hennes enorma kukmålningar rört upp känslor. Numrets konstnär är Lap-See Lam. Hennes uppmärksammade app-verk är en guide till en både hemtam och osynlig bit samtidshistoria – den om de svenska kinakrogarna.

Artiklar ur detta nummer

debatt.png

Anna Linder: Råd till konstchefer efter #metoo

Om #metoo ska ha effekterna vi önskar på konstvärlden måste chefer börja våga fatta beslut som är radikala, skriver Anna Linder, konstnär och forskare.

Läs hela artikeln-->

Sofia Curman: Geniförklarade professorer har tillåtits bryta ner konststudenter till den grad att de slutar göra konst.

Det som främst kommit att prägla #konstnärligfrihet – konstvärldens eget #metoo-upprop – är de förtvivlat många berättelserna om trakasserier och maktmissbruk på konstutbildningarna.

Läs hela artikeln-->

emma_metoo_0.jpg

Genierna på konstskolorna

Uppropet #konstnärligfrihet blottlade ett utbrett maktmissbruk på landets konstskolor. I flera fall har lärare i konstens namn trakasserat studenter så att de helt lagt ner sina konstnärsdrömmar. Karolina Modig har pratat med studenter, personal och ledning för att fördjupa berättelserna i uppropet och för att inleda en relevant diskussion om vad som måste göras.

Läs hela artikeln-->

1._margaretabsandeback180212_mbs4914-edit.jpg

Krogrunda med Lap-See Lam

Den är ett så bekant inslag i den svenska samhällsbilden att den nästan blivit osynlig. Men för bara några decennier sedan var kinakrogen en finrestaurang som byggde på gästernas fantasier om exotiska platser. Lap-See Lam utforskar en bit svensk nutidshistoria, som också är hennes egen familjeberättelse.

Läs hela artikeln-->

aa_carolinafalkholt_kro-2.jpg

En konstnär med superkrafter

Carolina Falkholt är i USA för att göra upp med sitt förflutna. Och för att visa Donald Trump att hennes kuk är större än hans.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!