KONSTNAREN_2_2014.jpg

KONSTNÄREN #2 2014

KONSTNÄREN #2 2014 är vårt stora valspecialnummer. Vi synar riksdagspartierna och intervjuar samtliga kulturpolitiska talespersoner. Dessutom har vi träffat provokatören Peter Johansson som pratar om Sverigedemokrater, punk och allmogekonst.

LEDARE
En stor pensel – men en liten tavla.

DEBATT
Lars-Axel Nordell (KD):
”Kultur är inte en guldkant”.

NYHETER
Uthyrd konst, granskade samlare och hotade fristäder.

PETER JOHANSSON
KONSTNÄREN nakenbadar med en provokatör.

KULTURVAL 2014
Vad hänger partiernas kulturpolitiska talespersoner på väggen?

Artiklar ur detta nummer

peterjohansson2_foto_JohanWarden.png

Peter Johansson

För 20 år sedan började Peter Johansson dissekera svenskhet genom att såga isär dalahästar. Idag, med en framväxande främlingsfientlighet, är hans konst mer aktuell någonsin. KONSTNÄREN solade med en provokatör som tycker att de flesta konstnärer är tråkmånsar.

Läs hela artikeln-->

langlasning.jpg

Rödvinshögern

Alliansen har styrt Sverige i snart sju år, men debatten om kulturpolitiken är fortfarande vänster. Eller? Konstnären följer födelsen av en borgerlig kulturdebatt, och marknadsliberalismens genomslag på kulturparnassasen.

Läs hela artikeln-->

En stor pensel men en liten tavla

Kulturpolitik vinner inte val. Det avgör dem inte. Inte i Sverige. Inte 2014. Men frågar man riksdagspartierna hur viktig kulturpolitiken är tar de genast fram den stora penseln och de stora, överdådiga, metaforerna. Partiernas kulturpolitiska manifest är lovsånger till kulturen.

Läs hela artikeln-->