gestaltaren_0.jpg

Gestaltaren: Maha Mustafa "Passage"

TEXT: Nora Hagdahl

BILD: MAHA MUSTAFA

Var? Dag Hammarskjölds torg, Malmö När? Invigdes december 2016

Passage syftar till att synliggöra rummet som vi känner till det med dess former, för att lämna plats för nyfikenhet och att utforska. 
Maha Mustafa

I slutet av förra året invigdes Maha Mustafas skulptur Passage på Dag Hammarskjölds torg i Malmö. Verket består av tre delar där den mest prominenta är en åtta meter hög, röd jättespiral som lätt vilar mot torgets stenläggning. Maha Mustafa är född i Irak men bor idag i Malmö och Toronto. Själv säger hon att utsmyckningen inspirerades av ett orkesterlandskap – vid Dag Hammarskjölds torg ligger konserthallen Malmö Live, och skulpturen ämnar svara mot element från insidan av byggnaden.

Om uppdraget:
Vatten är ett tema som Maha Mustafa kommer tillbaka till i gestaltningen, där en av tre delar består i en fontän mitt på torget. Mot Västra station en sittvänlig 25 meter lång diabasböj som om den vore en bänkrad i en stor orkestersal. Bänken är i mörk granit med Malmös kustremsa ingraverad längs ytan. I sin konst återkommer Maha Mustafa ofta till idén om rörelse och transformation kopplat till platsens historiska berättelse genom att fokusera på dess aktivitet och form.