knaren_nr2_2018_omslag.jpg

KONSTNÄREN #2 2018

Vad kan konstnärer bidra med i partipolitiken? Och hur påverkar politiken hur vi ser på konsten? I nya numret av KONSTNÄREN grottar vi ner oss i det långvariga men diffusa äktenskapet mellan konst och politik.

Det diffusa äktenskapet mellan konst och politik

Vi träffar konstnärer som blivit både kommunalpolitiker eller premiärministrar, frågar riksdagspartiernas kulturtalespersoner om deras bästa konstupplevelser, tittar på konstverk som skapat politisk förändring och frågar oss om konsten verkligen blivit mer politiskt styrd. Och så möter vi Carl Johan De Geer i ett samtal om att gå från plakatkonst till ett mer personligt och subtilt uttryck – men fortfarande vara lika politisk. 

Artiklar ur detta nummer

graffitivagg_2.jpg

Konstnärer i politiken

Mer fantasi, nya idéer och hög hippfaktor. Konstnärsperspektivet berikar partipolitiken, menar konstnärerna som också är politiker.

Läs hela artikeln-->

cjdg_huvudbild.jpg

Carl Johan De Geer

Det har gått mer än 50 år sedan Carl Johan De Geer skändade flaggan och greps av polis för uppvigling och skymfande av rikssymbol. I dag är hans bildspråk mer subtilt, men han ser sig fortfarande som en politisk konstnär.

Läs hela artikeln-->

Sofia Curman: Det är ett gott tecken att konsten blivit en del av en bredare samhällsdebatt.

Idag måste alla vi som bryr oss om konsten stå upp för den.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!