År 2017 ska bli ett handlingarnas år!

TEXT: Sanna Svedestedt Carboo

Ett säkert säsongtecken den här tiden på året är flödet av årskrönikor. Med de erfarenheter vi har i ryggen från de senaste tolv månaderna blir 2016 knappast ett undantag.

Vilket år det har varit! En aldrig tidigare skådad nivå av maktkamp i det som brukar kallas världens mäktigaste land som slutade med en stor Trump i magen, oväntade folkomröstningsresultat, tragedier på Medelhavet och fler människor på flykt undan konflikter och förföljelse än någonsin tidigare enligt UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Visst känns det ibland som att alla andra problem bleknar i skenet av det stora mänskliga lidandet. Men då påminner jag mig om vikten av det vi gör. Att tillsammans kämpa för konstens villkor är också att försvara en värld med frihet till uttryck som skydd mot de krafter som vill kontrollera kulturen.

Bättre ekonomiska och sociala villkor ger ökad trygghet och gör att fler röster hörs.  Vårt arbete ger resultat och vi har mycket att kämpa för. Jag struntar i årskrönikan och listar istället sju saker, utan inbördes ordning, som jag ser fram emot 2017:

1. Västra Götalandsregionens kulturnämnds målsättning att följa MU-avtalet fullt ut. Redan nu har man avsatt en miljon extra för att följa M-delen i MU-avtalet och fortsätter finansieringen att stärkas kan Västra Götaland bli första området där alla utställningsarrangörer med regionalt uppdrag ersätter konstnärerna för deras arbetstid.
2. Motverka segregationen inom kultursektorn genom projektet Konsten att delta Bild- och form och bidra till ömsesidiga utbyten av kunskaper, nätverk och traditioner mellan människor med olika bakgrund. 
3. KRO/KIFs nya kurs om formgivningsavtal som ett steg mot schyssta avtal inom formgivningsbranschen. 
4. Regeringens handlingsplan för bild och form. Viktiga förslag saknas och det behövs satsningar i nästa års budgetpropositioner. Vi släpper inte fokus på att planen ska leda till förbättrade villkor för de enskilda konstnärerna och fortsätter arbetet för att bilda opinion och påverka.
5. I maj har vi vårt första gemensamma riksmöte efter sammanslagningen mellan KRO och KIF med fokus på organisationsutveckling så vi kan bli ännu starkare i vårt föreningsarbete.
6. Att kicka igång projektet Årets konstkommuner och en kampanj som påverkar konstpolitiken inför nästa val. 
7. Fyra nya nummer av KONSTNÄREN! Med Sofia Curman har tidningen hittat stark form och innehåll som väcker intresse långt utanför ateljéerna. En prenumeration på KONSTNÄREN är mitt julklappstips till alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i dag!

Sanna Svedestedt Carboo
Konsthantverkare & vice Riksordförande
Konstnärernas Riksorganisation (KRO)
Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare (KIF)

+ Att Borås och flera andra kommuner nu håller på att anta enprocentregeln
-  Att politiker i Härryda kommun efter år av positiva satsningar nu tycks frångå enprocentregeln

Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!