gestaltaren_1_no3_2018.jpg

GESTALTAREN: Chun Lee Wang Gurt

TEXT: Nora Hagdahl

BILD: CHUN LEE WANG GURT

I Övertorneå i Norrbotten ska sträckan från centralorten till Hedenäset under de närmaste åren få olika konstnärliga utsmyckningar och bli en ”Konstens väg”. Startpunkten är ett konstverk av Chun Lee Wang Gurt som invigdes tidigare i sommar.

Berätta om ditt verk!
– Stjärnor under himlen, bro över tiden är den första gestaltningen som ska fungera som ett riktmärke på Konstens väg, en promenadled som byggdes på den gamla järnvägsvallen. Järnvägen finns inte längre, den lades ner på 1980-talet. Jag vill att gestaltningen ska vara en hyllning till den stora järnvägseran och industriella revolutionen, den kraft som har bidragit och som finns i trakten. 

Uppdraget utlystes av Övertorneå kommun via en tävling som du vann. Hur såg processen ut?
– Jag tycker att öppen annonsering och tävlingar är bra för alla. Innan utlysningen visste jag inte att Övertorneå fanns, så jag åkte dit och var där under ett par dagar för att lära känna platsen, prata med folk och känna stämningen i naturen. Sedan planerade jag den praktiska arbetsprocessen i detalj; material, tekniska lösningar, kostnader. Planeringen är nästan allt, för det sker alltid oväntade saker. I slutändan blev verket färdigt precis till invigningen.

Vad betyder uppdrag som dessa för dig som konstnär? 
– Offentliga uppdrag innebär först och främst att man får betalt för sitt arbete. Jag trivs också bra med att arbeta utanför ateljén i nya miljöer. Det blir en bra omväxling från tiden jag arbetar helt ensam i ateljén. 

Hur tänker du som konstnär när du arbetar med offentlig konst?
– Att placera konst i det offentliga rummet ger möjlighet för fler att möta den. På sitt mest offentliga sätt kan konsten påverka människors samhällsmedvetenhet och aktivitet. För invånarna är offentlig konst inte som litteratur eller konst på väggarna som man kan välja att ta del av eller inte – den står där dag ut och dag in och blir en del av landskapet och stadslivet. Detta innebär ett stort ansvar för en konstnär. Det jag i första hand vill ta hänsyn till är platsen, till saker och ting som redan finns där, och jag tänker hela tiden på dem som använder platsen när jag planerar och skapar konst för det offentliga rummet.  
 

Bild: "Stjärnor under himlen, bro över tiden". Foto: Chun Lee Wang Gurt