konstnaren_3_2019_omslag.jpg

KONSTNÄREN #3 2019

I höstnumret av KONSTNÄREN möter vi Leif Elggren, landets mest kända undergroundkonstnär. I över 40 år har han med humor och på djupaste allvar oupphörligen skapat konst, med eller utan publik. KONSTNÄREN har träffat honom och pratat om performance, dans, samarbeten och hans besatthet av att dokumentera sitt liv.

Det mest imponerande med en konstnär som Leif Elggren är hans aldrig sinande energi att skapa. Han själv kallar det enträgenhet. Det här numret skulle kunna sägas handla om vad en konstnärskarriär kostar konstnären – i tid, pengar och drivkraft. Karolina Modig gör en djupdykning i konstpriser och eftertraktade stipendier. Ingen tror längre att det är möjligt att tävla i konst, men att vinna blir ändå allt viktigare i en ekonomiskt pressad konstvärld. Emil Åkerö skriver om kvinnliga konstnärer som historien suddat ut men som på senare år fått en ny chans att komma fram i ljuset. Och i Mona Chalabis Instagramstory får vi en transparent genomgång av konstnärens kostnader i samband med en utställning.

Artiklar ur detta nummer

press-interior-med-kvinna-och-barngreta-knutson-tzara1940-talfoto-mats-arvidsson-nkm-1.jpg

Ut ur skuggorna, in i ljuset | Återupptäckta konstnärer

Konsthistorien har suddat ut spåren av många kvinnliga konstnärer som haft betydelse i sin samtid. Men de senaste åren har allt fler svenska museer bokstavligen dammat av verk som fallit i glömska och gett dem en välförtjänt andra chans.

Läs hela artikeln-->

konstnarspriser.jpg

The Winner Takes it All – Konsttävlingarnas betydelse

Ingen tror längre att det går att tävla i konst, men konstpriser blir allt viktigare ur ett ekonomiskt perspektiv. KONSTNÄRENS Karolina Modig har fördjupat sig i prisdjungeln och pratat med konstnärer och curatorer som efterlyser fler priser och bredare kriterier.

Läs hela artikeln-->

margaretabsandeback190830_mbs1377-edit-edit.jpg

Leif Elggren

I över 40 år har Leif Elggren med humor och på djupaste allvar oupphörligen skapat konst. Det är en ynnest att syssla med något som ger tillgång till det inre livets märkliga värld, menar han. KONSTNÄREN har träffat Sveriges mest kända undergroundkonstnär och pratat om performance, dans, samarbeten och hans besatthet av att dokumentera sitt liv.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!