s1_Omslag4_2023_foto Sara Mac Key_01

Konstnären #4 2023: Konstnärliga antikroppar

Detta nummer av Konstnären dyker ner i frågor om hälsan och hur och varför det har betydelse för arbetsförmågan för oss konstnärer, inklusive hur konstnärer och institutioner tacklar välbefinnande och sjukdom.

I december släpps även ett nytt avsnitt av Konstnären Podcast med Cristian Quinteros Soto, numrets omslagskonstnär. I podden samtalar vi om kropp, föräldraskap, hälsa och mental balans i konstprocessen. I sin serie om konstnärers arbetsförhållanden har Sonia Hedstrand denna gång kommit fram till vernissage och öppning och hur konstnärers behov ibland ignoreras. Författaren Ida Therén beskriver känslan av gaslighting under en performance och konstnärens maktposition i mötet med publiken.

Karolina Modig har skrivet ett reportage om institutioners ansvar för konstnärliga

trygghetssystem och i tre intervjuer får vi träffa Miriam Bäckström, Lisa Tan och Monique Wernhamn och deras tre senaste projekt som alla tar upp hälsa från olika utgångspunkter

Artiklar ur detta nummer

Linda_Marie_Karlsson_KRO_maj2022_4N4A8333_NY_small_finlir_web

Trygga konstnärer ger långsiktigt hållbara konstnärskap

Krönika av Linda Marie Karlsson för Konstnären nr 4 2023

Läs hela artikeln-->

Ulrika Källén 2 fotograf Thron Ullberg

Aktuella utredningar om de sociala trygghetssystemen

Vi i Konstnärernas Riksorganisation har sedan länge arbetat för att bild- och form. Vi driver ofta den här typen av sektorsövergripande konstnärspolitiska frågor tillsammans med KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) där vi är en av 14 medlemsorganisationer. Vi ställde några frågor till Ulrica Källén som är verksamhetsledare på KLYS om de aktuella utredningarna.konstnärer som är egenföretagare ska få tillgång till de sociala trygghetssystemen.

Läs hela artikeln-->

Sonia

Lyft de mjuka arbetsmiljöfrågorna! Del 3.

Sonia Hedstrand fortsätter att reflektera kring relationen mellan konstnär och institution. I del 3 undrar hon varför konstnärens behov negligeras vid installation och vernissage.

Läs hela artikeln-->

illustration_1_ny_konstnären_ebba_alling

Gaslighting i konstrummet

Läs hela artikeln-->

shutterstock_1936385779

Hälsosamma konstnärskap

Det senaste decenniet har konstnärers trygghetssystem debatterats flitigt, samtidigt som deras mentala och fysiska hälsa knappt uppmärksammats. Vad har egentligen förändrats de senaste åren och hur tänker svenska institutioner kring konstnärers välbefinnande idag? Karolina Modig rapporterar.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!