Från och med december 2025 får konsthantverkare möjlighet att ansöka om geografiska beteckningar (GI) – ett juridiskt skydd som länge har använts för mat och vin, och som nu öppnar nya möjligheter för hantverkare att stärka sina produkter, lokala identiteter och kulturarv. Här kan du ta del av inspelningen av seminariet "Skyddat ursprung – geografiska beteckningar för konsthantverk" som genomfördes den 3 oktober som del av Stockholm Craft Week.
Seminariet ger bakgrund, juridiska perspektiv, konkreta exempel och en blick framåt: hur kan det nya systemet användas för att lyfta hantverk, design och slöjd? I seminariet undersöker vi vilka möjligheter som finns och vad som krävs för att skapa ett långsiktigt hållbart hantverkslandskap.
Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation, ger en tydlig överblick över EU:s nya GI-system och hur ansökningsprocessen kommer att fungera i praktiken. Oskar Juhlin, vd för Porslinsriket och Gustavsbergs Porslinsfabrik, berättar om hur platsens historia och kulturarv kan omsättas i modern verksamhet och hur juridiskt skydd kan stärka hantverkets långsiktiga värde. Kerstin Jürss, VD för Jürss Mejeri i Flen, delar sina erfarenheter av att ha fått sin blåmögelost Sörmlands Ädel skyddad inom EU:s GI-system och hur det påverkat varumärke, försäljning och regional identitet. Petter Hellsing, konstnär och ordförande för Konstnärernas Riksorganisation Gotland, bidrar med sitt perspektiv på vad geografiska beteckningar kan tillföra konsthantverkare, och hur de kan stärka både tradition, kreativitet och lokal identitet.
Seminariet leds av Geska Helena Brečević, konstnär och projektledare på Konstnärernas Riksorganisation.
Verksam inom bildkonst och berättande, där fakta friktion, myter och vardagsmaterial får kollidera och skapa nya berättelser. Ansvarig för kurser och seminarier på Konstnärernas Riksorganisation, styrelseordförande för Tempo Dokumentärfestival och ledamot i styrelsen för ABF Stockholm.
Oskar sedan 2019 vd för Gustavsbergs porslinsfabrik där han initierat en förändringsresa för att skapa en hållbar framtid för såväl varumärket som porslinstillverkningen. Han utsågs 2022 till årets Gustavsbergare av föreningen Gustavsbergs vänner.
Oskar utbildade sig till industridesigner vid Designhögskolan i Umeå och har under 25 år varit delägare i designbyrå och arbetat strategiskt med industridesign, innovation och avancerade formlösningar.
Kerstin Jürss driver sedan mer än 20 år tillsammans med sin man Claes Jürss Mejeri i Södermanland. De skapar tillsammans prisbelönta kvalitetsostar på mjölk från trakten. Innan det arbetade Kerstin 12 år på JILU, Jämtlands län Institut för Landsbygds Utveckling. Hennes ost Sörmland Ädel har geografiskt beteckning för livsmedel.
Petter är verksam som konsthantverkare på Gotland och använder sig i sitt konstnärskap av de material han har omkring sig. I en rad utställningar och offentliga verk har Petter utforskat samband mellan handens arbete och digital teknik. Han vill skapa en spänning mellan det trygga och det ömmande – genom förskjutningar och omplaceringar av motiv och former, förvandlas brukstextilier till en mystisk minneskarta och sociala ritualer.
Forskare, författare och förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation som under många år arbetat med den juridik som omger konstnären såsom upphovsrätt och konstnärlig frihet.