Lokala fokusfrågor

Riksorganisationens har fyra huvudsakliga lokala konstpolitiska fokusfrågor: MU-avtalet, enprocentregeln, armlängds avstånd och ateljéstöd. Se kortfattade beskrivningar nedan. Se också verktyg för påverkan under rubriken Påverka lokalt i huvudmenyn, för hur ett arbete mer handbegripligt kan startas upp/genomföras sett till varje enskild fråga.

MU-avtalet

Den 1 januari 2024 började ett nytt MU-avtal att gälla. Målet med det nya avtalet är att det ska vara tydligare och enklare att använda för utställningsarrangörer och konstnärer. MU-avtalet ska följas av alla arrangörer och medverkansersättning ska betalas. Alla offentliga medel inom vårt fält ska följas av krav på att MU-avtalet efterlevs och medverkansersättning betalas när konstnärer anlitas. För att uppnå det måste arrangörerna prioritera konstnärernas ersättningar i sina budgetar. Något som är fullt möjligt redan nu för vissa men i andra fall måste arrangörernas budgetar öka för att detta ska kunna ske.

Vi verkar lokalt för att uppmana regionens/kommunens politiker att kräva att MU-avtalet ska följas och medverkansersättning betalas. Vi uppmanar alla arrangörer att prioritera konstnärernas ersättning i sina budgetar. Vi stödjer arrangörers behov av utökade budgetar när de prioriterar MU-avtalet och ersättning till produktion av konst.

Enprocentregeln

Enprocentregeln ger konst som når ut till hela befolkningen. Den ger också samhället möjlighet att ta tillvara konstnärernas resurser och kompetens samtidigt som konstnärernas möjlighet att försörja sig på sin konst ökar.

Vi verkar lokalt för att uppmana regionens/kommunens politiker att införa enprocentregeln för konstnärliga gestaltningar, samt att kommunens markpolicy innehåller riktlinjer för enprocentregeln.

Armlängds avstånd

En av Konstnärernas Riksorganisations största övergripande frågor är att försvara den konstnärliga friheten. Eftersom vi ser, och även kan läsa i Myndigheten för Kulturanalys rapport “Så fri är konsten” från 2021, att principen om armlängds avstånd är svårast att upprätthålla på regional och lokal nivå, så är det viktigt att våra lokala föreningar och lokala talespersoner hjälper till att få syn på när inskränkningar sker.

Vi har lanserat plattformen Artistic Freedom Watch som är en plattform för att fortlöpande samla in information i syfte att få en mer samlad bild av vilka begränsningar i den konstnärliga friheten som yrkesverksamma inom bild- och formkonstområdet upplever i Sverige.

Ateljéstöd

Ateljéstöd ökar konstnärernas möjlighet att investera långsiktigt i ateljéer och verkstäder. Ofta hyr konstnärerna på olika typer av korttidskontrakt i områden som så småningom blir mer attraktiva. Då ökar hyrorna och konstnärerna ser sig tvingade att flytta. Många kommuner har idag infört ateljéstöd till yrkesverksamma konstnärer som ger konstnärerna en tryggare arbetsmiljö.


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!