Vad är kultursamverkansmodellen?
Kultursamverkansmodellen är en modell för att fördela statliga medel till kulturverksamheter i landets 20 regioner. I en process där staten, regioner och kommuner samverkar i dialog med civilsamhället och det fria kulturlivet, fördelas medel till ca 250 verksamheter inom sju olika konst- och kulturområden. Regioner och kommuner bidrar också med en väsentlig del av den totala finansieringen av verksamheterna i modellen. Medlen fördelas med utgångspunkt i regionala kulturplaner som regionerna tar fram vart 3-4 år.
Hur ingår kulturplanerna i vårt regionala påverkansarbete?
Vi lämnar våra synpunkter och förslag på de regionala kulturplanerna när de går på remiss och deltar om det är möjligt i de dialogmöten som regionerna brukar arrangera i samband med att kulturplanerna tas fram. Våra remissyttranden tas fram i samarbete med våra regionala företrädare. Att på olika sätt engagera oss i kulturplaneprocessen är ett viktigt sätt för oss att försöka påverka den regionala kulturpolitiken.
Hur ingår bild och form i modellen?
Regionernas fördelning av medel ska främja en god tillgång för länets invånare till sju kulturområden. Ett av dessa områden är ”Professionell bild- och formverksamhet” som infördes i modellen 2018. Kulturrådets uppföljning av kultursamverkansmodellen för 2022 visar att bara 1,4 procent av statliga, regionala och kommunala medel som fördelas via kultursamverkansmodellen går till området professionell bild- och formkonst, och att 24 verksamheter inom professionell bild- och formkonst (av 249 totalt) erhåller stöd genom kultursamverkansmodellen. Det rör sig bland annat om regionernas konstfrämjande enheter, konsthallar för visning av samtidskonst, konstkonsulenter och resurscentrum för yrkesverksamma konstnärer. Detta är förvisso inte hela bilden då många konstmuseer redovisas under området regional museiverksamhet, men det är tydligt att medlen till de olika konstområdena är ojämnt fördelade och vi efterfrågar därför en mer rättvis fördelning av medlen inom kultursamverkansmodellen.
Vad är kultursamverkansutredningen?
2021 tillsatte regeringen en utredning om kultursamverkansmodellen som lämnade in sitt betänkande ”Kultursamhället” i september 2023. Utredningen gick på remiss och vi lämnade in ett yttrande i mars 2024 där vi riktar skarp kritik mot många av utredningens förslag. Vi anser bland annat att det måste tillföras medel till bild- och formområdet i modellen för att regionerna skall kunna främja en god tillgång på bild- och formkonst för sina invånare och att det måste vara prioriterat att den nuvarande snedfördelning av medel mellan de olika konstområdena åtgärdas.
Länkar
Om kultursamverkansmodellen på Kulturrådets hemsida
Kultursamverkansutredningens betänkande
Läs vårt remissvar på regeringens hemsida
Våra remissvar på regionala kulturplaner (scrolla ned en bit i menyn till vänster)
Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.