Konstnären


KONSTNÄREN har blivit en av landets mest omdiskuterade konsttidningar. Konstnären är en tidning som skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens konst- och kulturpolitik. Oumbärlig läsning för alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i dag. I tidningen introduceras konstnärskap sida vid sida med idé, reflektion och reportage om branschens förutsättningar.

KONSTNÄREN kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på 9 500 ex. Tidningen ingår i medlemskapet för Konstnärernas Riksorganisation och utges av AB Svensk Konstnärsservice.

s1_Omslag_4_2024

Konstnären #4 2024

I detta nummer dyker vi ned i de svåra frågorna kring konstens märkligar mekanismer och historier – ibland svårförklarade, ibland kanske självklara, ibland kanske till och med sektliknande.

När Brooklynkonstnären Mark Lombardi först utreddes av FBI, CIA, och Försvardepartementet var det för att han i sin konst dragit bokstavliga kopplingar mellan det globala banksystemet, Bushfamiljen och islamistisk terrorism. Konstvärlden verkade belåten över uppmärksamheten. Men när konstnären hittats död i sin lägenhet bredvid en flaska champagne startade en våg av konspirationer runt konstnärens död. Detta mystiska och tragiska dödsfall och dess konspirationer är något som ekar längs historien och denna gång söker vi svar på om det kan finnas några konspirationer om självaste konstens värld.

I detta nummer dyker vi ned i de svåra frågorna kring konstens märkligar mekanismer och historier – ibland svårförklarade, ibland kanske självklara, ibland kanske till och med sektliknande. Det är i alla fall tesen i Hannah Ingvoldstads både allvarliga och satiriska genomgång av konsten som sekt. Språkbruk, ritualer och konformism. Kanske är konsten inte helt lik en hjärntvättande, förtryckande sekt, men här finns nog ett och annat beteende som kan stämma in på lightversionen av en sekt.

Någon som menar att det finns en osynlig kraft i konstens socioekonomiska maskineri är konstnären och filosofen Gregory Sholette. Han anser sig fått syn på konstens Mörka Materia, som han kallar den, den stora delen konstnärer som inte uppmärksammas, belönas, avlönas eller tillskrivs någon signifikant roll i konstvärlden överhuvudtaget. Denna icke erkända kraft vill han införliva i vår förståelse av hur konstmarknaden kan vara så lönsam och förhållandevis stark i dagens globala ekonomi.

I Sonia Hedstrands serie om de mjuka arbetsmiljöfrågorna lyfter hon denna gång obehagliga och snåriga frågor om sexuella närmanden, flirtande och relationer som mixar det professionella med det romantiska. Blandningen av det privata och professionella är även fokus för Magdalena Ljungs intervju med konstnären Astrid Sylwan som hamnat i konstjuridiska trångmål fler än en gång i sin karriär och som på ett personligt sätt reflekterar kring sina duster med vänner, samlare, konsthallar och andra.

Skönhetsprivilegiet

Sonia

Sonia Hedstrand skriver om det kanske mest tabubelagda ämnet i en konstnärlig arbetsrelation – yttre skönhet i den femte delen i Konstnärens artikelserie om de mjuka arbetsmiljöfrågorna.

Läs hela artikeln-->

Annons ↓

Konstsekten

Sekt_kö_ida

Hur mycket sektbeteende kan egentligen tillskrivas konstvärlden? Curatorn och kritikern Hannah Ingvoldstad dyker ner i sektlitteraturen och ser en rad paralleller.

Läs hela artikeln-->

När gränserna överträds

Ateljen_1

När sociala relationer eller oskrivna avtal fallerar står ofta konstnären ensam. Kan en enskild konstnär navigera snåriga juridiska och sociala överenskommelser och i så fall hur? Magdalena Ljung har talat med Astrid Sylwan som i flera perioder i sitt konstnärskap hamnat i konstjuridiska trångmål

Läs hela artikeln-->

Annons ↓

Mörk materia i konstens universum

Mörkmateria_Shutterstock

Finns det en större konspiration i konstvärlden som hindrar oss från att se maktpositionerna och de verkliga produktionsvillkoren? Konstnären och författaren Gregory Sholette vill rikta strålkastarljuset på konstens mörka materia.

Läs hela artikeln-->

Museikupp för konstnärernas villkor

Foto- Morten Germund_Ritzau Scanpix

Den danska konstnären Jens Haaning blev 2021 världskänd över en natt med konstverket Take the money and run. Konstnären hade fått i uppdrag av Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg att återskapa två konstverk som illustrerade en dansk och en österrikisk årslön, satta i varsin tavelram. Museet lånade ut en betydande summa pengar för att Haaning skulle rama in kontanter som tavlor, men när museet tog emot verket fann de två tomma ramar.

Läs hela artikeln-->

#13 Leve amatören!

Till Konstnären podcast

Kontakta Konstnären

CHEFREDAKTÖR
Robert Stasinski, robert.stasinski(at)kro.se

Så här prenumererar du

PRENUMERERA
För endast 275 kr/år får du fyra fullmatade nummer per år.
Starta din prenumeration idag!

ENSTAKA NUMMER
​För 75 kronor plus porto 25 kronor kan du här beställa enstaka nummer.

ADRESSÄNDRA?
Kontakta kansliet.

Vill du annonsera i Konstnären?

Vi erbjuder möjligheten till annonsering i tidningen Konstnären, våra nyhetsbrev samt på vår hemsida. Kombinationserbjudande finns för annonsering i alla tre kanaler – läs mer här!


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!