konstnaren_1_2020_omslag.jpg

KONSTNÄREN #1 2020: Konstnär på 20-talet

I det första numret på det nya decenniet blickar KONSTNÄREN framåt, ut över 20-talet och dem som ska vara med och forma dess konstscen.

Vi träffar fem konsthögskolestudenter i olika skeden av utbildningen och pratar om konstens framtid. Konstvärlden är naturligtvis inte en isolerad ö utan påverkas av allt annat som händer i världen, det märks inte minst den här vintern när det nya coronaviruset har en hel värld i sitt grepp.  Klimatförändringar gör resandet och stora transporter mellan världsdelar till en moralisk fråga, naturkatastrofer och epidemier får konstbiennaler, mässor och utställningar att ställa in. På lokal nivå oroas också många konstnärer över hur högerpolitiska vindar påverkar utvecklingen av stipendiesystem och offentliga kulturmedel. Det finns också anledning att på allvar börja vakta om konstnärlig frihet. Kommer fler kommuners politiker ta efter Sölvesborgs exempel och lägga sig i vilka uttryck och motiv som är lämpliga för offentlig konst?

Vad förväntar sig konststudenterna av branschen de ska ingå i? Vilket ansvar känner de för omvärlden och vilka möjligheter ser de att leva som konstnär kommande decennier? Några saker tycke de alla vara överens om – det behövs nya och fler plattformar för konst, fler vägar in i konstlivet och mer och tätare samarbete mellan konstnärer.

Artiklar ur detta nummer

4_1.jpg

Textila arkitekturer

Tyg som byggmaterial och arkitektoniska element? Textil vinner mark både inom arkitektur- och konstområdena. KONSTNÄREN har träffat Malin Bobeck Tadaa som använder tyg för att skapa rum.

Läs hela artikeln-->

nacka_wallstreet.jpg

Från rebelliskt till mästerligt

Kritiken lät inte vänta på sig när Nacka kommun tog fram en programkod för sitt gatukonstprojekt Wall Street Nacka. Men vem tittade på resultatet? Sofia Lyck frågar sig om den konstpolitiska debatten hamnat alltför långt från konsten?

Läs hela artikeln-->

amin_topp.jpg

Pulsen på nuet, blicken mot framtiden

Vilka utmaningar står konstnärer inför på 2020-talet? Hur påverkar ett polariserat samhällsklimat och hot om en global miljökollaps nästa generations konstnärer i deras skapande? KONSTNÄREN har pratat med fem konststudenter i olika skeden av sina utbildningar, om vart konsten och de själva är på väg i det nya årtiondet.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!