Konstnaren_sara_fb-col

Europeisk konstnärspolitik

TEXT: Sara Edström

BILD: Jennie Lind

Krönika till medlemssidorna för Konstnären 3 2024

I mitten på juni började det droppa in meddelanden från vänner runt om i Europa där de skrev “Congratulations!” och “Well done!” Först förstod jag inte vad jag hade åstadkommit för att få sådana hejarop, men så skrev någon “I wish I lived in Sweden” och då började jag ana att det hade att göra med resultatet i EU-parlamentsvalet.

I Tyskland, Frankrike, Belgien, Österrike och Ungern gick nationalistiska, konservativa partier starkt framåt. Väljarna i Sverige gick istället på tvärs mot detta.

Europeiska folkpartiet (EPP), där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, är fortsatt den största partigruppen, dock har nu de två partigrupperna längst ut på högerskalan, Europeiska konservativa och reformister (ECR) och Identitet och Demokrati (ID) gått framåt.

Dagens uppskruvade politiska läge, med krig i Europa och land efter land som brottas med problem med våld och motsättningar, ekonomisk kris och inflation, gör att det är svårt att skönja några partier som pratar om kultur. Ja, om de inte pratar om det i termer av en nationalistisk identitet som tycks vara hotad överallt och som med alla medel måste värnas och fjärmas från yttre påverkan eller moderna idéer.

Vi i Konstnärernas Riksorganisation ser det som allt viktigare att engagera oss på europeisk nivå i frågor om konstnärlig frihet och dess betydelse för demokrati och allas lika värde, självklart alltid sammanflätat med vårt grundarbete kring konstnärspolitik och skäliga villkor. Detta gör vi inte minst genom International Association of Art, som samlar många europeiska konstnärsorganisationer. Vi är också medlemmar i Culture Action Europe som samlar hela kulturområdet i Europa och bedriver ett brett påverkans- och opinionsarbete för att lyfta kulturfrågorna högre upp på EU-politikens bord.

I juni deltog vi i Culture Action Europes årliga konferens som ägde rum i Malmö. “Hur kan Europas kultursektor bidra med nya berättelser och lösningar för en hållbar framtid?” frågade vi oss. Och ja, det råder ingen brist på kunskap, kreativitet och innovativa förslag. Den stora knäckfrågan är istället hur vi ska nå fram med våra nya berättelser och lösningar till väljare och politiker för att vända den utveckling som vi tyvärr nu ser återspeglas i EU-valresultatet.

Ny ordförande för kulturutskottet i EU-parlamentet är Nela Riehl, en högstadielärare från Tyskland med rötter i Ghana som valts in i parlamentet som en av fem delegater från det nya paneuropeiska partiet Volt som tillhör partigruppen De gröna/Europeiska fria alliansen. Kanske representerar hon en ny typ av politiker, det återstår att se. Vad som är säkert är att vi inte kan luta oss tillbaka och se vartåt det barkar, vi måste hålla koll och vara aktiva för att stärka kulturens röst både hemma i Sverige och i Europa. För vi är övertygade om att konst och kultur har en unik förmåga att bidra till lösningar.

Sara Edström, riksordförande Konstnärernas Riksorganisation


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!