KONSTNAREN_4_2014.jpg

KONSTNÄREN #4 2014

Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg skriver om MU-avtalet, Maria Lantz om Konstnärsnämnden, Anders Rydell om Fremskrittspartiet och Mats Söderlund om stekta sparvar. Magdalena Dziurlikowska har bjudit in Kristoffer Svenberg, Stina Oscarson, Sanna Rayman och Patrik Steorn till samtal om Alice Bah Kuhnke och kulturpolitiken. Ida Therén intervjuar Fia-Stina Sandlund mm.

LEDARE
Kulturministern heter Magdalena!

NYHETER
Lottlösa konstnärer och frisläppt graffitti.

FIA-STINA SANDLUND
Strindberg, laxpaj och feminism – Sandlund talar ut.

Fremskrittspartiet och kulturpolitiken
Kulturarvet framför allt!

BLOMMOR OCH KULTURPOLITIK
Till bords om den nya kulturpolitiken.

DEBATT
Konsten är både forskare och utrikeskorre.

Artiklar ur detta nummer

sandlund3.png

Fia-Stina Sandlund

Hon ligger bakom en av Sveriges genom tiderna mest kända performance – Gubbslem-attacken mot Fröken Sverige-tävlingen 2001. KONSTNÄREN träffade Fia-Stina Sandlund i New York för ett samtal om August Strindberg, laxpaj-arvoden och feminister som de nya troféfruarna.

Läs hela artikeln-->

debatt.png

LANTZ OCH NORDLANDER: Konstnärsnämnden inskränker den konstnärliga friheten

Konstens bidrag är vitalt för ökat internationellt samförstånd, det menar den tidigare ambassadören Jan Axel Nordlander och Konstfacks rektor Maria Lantz. Konstnärsnämndens nya policy att stoppa bidrag till farliga länder undergräver konstens roll.

Läs hela artikeln-->

langlasning.jpg

Fremskrittspartiet och kulturen

Sedan 2013 sitter norska Fremskrittspartiet i regeringsställning. Ett parti som i Sverige ofta jämförs med Sverigedemokraterna, men delar de också kulturpolitik? Anders Rydell tar avstamp i en norsk kulturskandal för att ta reda på det.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!