Konstnären 1 2022 omslag

KONSTNÄREN #1 2022

I nya numret är fokus på konsten och konstnärerna i Sápmi och inte minst hur de ser på sig själva hur omvärlden tacklar ”nyupptäckten” av den samiska konsten.

Emil Åkerö har talat med ett flertal av de mest aktiva samiska konstnärerna internationellt och hur denna resa gått till. ”Ambitionen är att samla en samisk världsbild”, säger Katya García-Antón, curator för den historiskt unika samiska paviljongen som öppnar i Venedig i april 2022 som Olle Niklasson har fördjupat sig mer i. Luleåbiennalens curatorer Christina Zetterlund och Onkar Kular berättar hur de kommer att inkorporera duodji i visionen för 2022 års upplaga. Annie Jensen har sammanfört de samiska konstnärerna Silje Figenschou Thoresen och Olof Marsja i ett samtal om konstnärskapets relation till vad som anses samiskt och inte.

Och i detta första nummer med en ny kulturminister berättar Jeanette Gustafsdotter om sina idéer för konstnärers sociala och ekonomiska rättigheter detta valår och vad hon egentligen tycker om sverigedemokraternas kulturpolitik.

Artiklar ur detta nummer

kulturplane-skyltar

De osynliga börjar synas

Krönika för Konstnären nr 1, 2022 av Sara Edström konstnär och riksordförande Konstnärernas Riksorganisation

Läs hela artikeln-->

Ledare #1 2022

I år uppmärksammar vi en mörk jubilar. För exakt 100 år sedan inrättades världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala, som under vetenskaplig mantel kategoriserade människor utifrån ”ras”, däribland samer, romer, finnar och judar. Ett sätt att särskilja och dela upp mänskligheten i vi och dem, svenskar och icke-svenskar. Detta var 100 år sedan, men ändå känns det som att vi precis startat vår kollektiva resa ner i detta mörka kapitel.

Läs hela artikeln-->

Forskaren Moa Sandström

Dekolonialisering med fantasi

Moa Sandström, nybliven doktor i Sámi dutkan/samiska studier på Umeå universitet berättar för KONSTNÄREN om sin avhandling Dekoloniseringskonst: Artivism i 2010-talets Sápmi, om konstens roll i en större politisk kamp.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!