knaren_nr4_2017_2.jpg

KONSTNÄREN #4 2017

KONSTNÄREN nr 4 2017 handlar om konst när den har en tydlig politisk agenda.

Den kan komma från konstnären själv, eller vara uttalade förväntningar som följer med offentliga kulturpengar. Vad blir konstnärens roll i ett konstprojekt som ska ha en social funktion? När går konstnären från att vara konstnär till pedagog eller socialarbetare?

Vi följer bland annat Johanna Billings uppdrag i den statliga satsningen Konst händer med konst i miljonprogrammen, vi möter konstnären Jonas Staal som skapar mötesplatser för terroriststämplade, och vi besöker ett konstmuseum i slumkvarter utanför Rom som ska skydda husockupanter mot hemlöshet. 

Artiklar ur detta nummer

farglada_liggande.jpg

Vad vill partierna med konsten?

KONSTNÄREN har gått igenom förslagen som rör bild- och formområdet för att få en föraning om vilka frågor politikerna prioriterar inför valet i höst.

Läs hela artikeln-->

jonas_staal_1.jpg

Konstprojekt: Ett parlament för de statslösa

I projektet New World Summit skapar konstnären Jonas Staal mötesplatser åt terroriststämplade, statslösa och svartlistade.

Läs hela artikeln-->

4_wigren-002.jpg

Konsten som ska göra oss friskare

Konst i vårdmiljöer har återigen fått ett uppsving. Konsten på Nya Karolinska får stor uppmärksamhet i medierna och på Sahlgrenska har man öppnat en konstateljé. Men hur förklarar man det läkande med konst?

Läs hela artikeln-->

debatt.png

Nils Claesson: Vi konstnärer måste ta ansvar för den konstnärliga forskningen

Rätt hanterad kan praktikbaserad forskning revolutionera konstnärsrollen, skriver konstnärlige doktorn Nils Claesson.

Läs hela artikeln-->

kon_sofiacurman_5.jpg

Sofia Curman: En liten skara människor sitter på de flesta maktpositionerna, ofta på flera stolar samtidigt.

”Han svarade med att jag inte skulle vara arg, för om jag slår honom så slår han tillbaka, vi kan väl dansa istället? Sedan tog han båda mina händer och sade att han sitter i många styrelser.”

Läs hela artikeln-->

liten_johanna_6.jpg

Johanna Billings uppdrag

Under tre år satsar Statens konstråd på offentlig konst i miljonprogramsområden. Projekten utgår från invånarnas önskningar. Men vad innebär egentligen medborgardialog i en konstnärlig process? KONSTNÄREN har följt Johanna Billings samarbete med en grupp unga dansare på Råslätt i Jönköping.

Läs hela artikeln-->

lena_from.jpg

Tre frågor till Lena From

"Civilsamhället bestämmer. Så är det", säger Statens Konstråds projektchef för Konst händer.

Läs hela artikeln-->

source_of_values.jpg

#METOO, men #NOTSURPRISED

Kampanjerna #metoo och #NotSurprised har fått människor över hela världen att sätta ner foten mot sexism och sexuella trakasserier. Konsten är knappast befriad från den typen av maktmissbruk. Snövit Snow Hedstierna vittnar om konstnärens utsatthet på en stenhård marknad där business och pleasure blandas ogenerat.

Läs hela artikeln-->

Sofia Curman: I en bransch som präglas av usla villkor kan det kosta för mycket att prata om sexuella trakasserier

Samma morgon som jag skriver det här får jag veta att konstnärer mobiliserar sig inför ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier likt de som redan undertecknats av kvinnor, transpersoner och ickebinära i många andra branscher som en följd av #metoo.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!