screenshot_2017-03-24_19.45.56.png

Konstnären #1 2017

Äntligen kommer årets första nummer av KONSTNÄREN! I nummer 1 2017 tar vi ett grepp på ateljépolitiken i Sveriges mest konstnärstäta kommun, Stockholm. Politikerna bli alltmer ambitiösa och lovar 200 nya ateljéer – samtidigt riskerar de största ateljéhusen att behöva lägga ner när hyror chockhöjs.

Vi pratar också med Olof Lavesson, Moderaternas kulturpolitiska talesperson om varför det inte är aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna om konstpolitiken. Läs också essän av Vanja Hermele, aktuell med digital nyutgåva av omtalade boken Konsten, så funkar det (inte), om vilka reaktioner man riskerar när man påtalar ojämställdheten i konstvärlden. Numrets konstnärer är Bigert & Bergström, som i 30 år sett fördelar med att vara två som skapar tillsammans. I en intervju med Sara Abdollahi pratar de om klimatkonst, 90-talet, och att vara en produkt av sin tid.

Artiklar ur detta nummer

oloflavesson_2014_152.jpg

Olof Lavesson: "I konstfrågor står jag extremt långt från SD"

Olof Lavesson, Moderaternas kulturpolitiska talesperson, vill göra det enklare för konstnärer att leva på sin konst.

Läs hela artikeln-->

charbel_chamoun_2_fs_0.jpg

Mentorprogram öppnar dörrar in i svenskt konstliv

I projektet Konsten att delta möts konstnärer som just anlänt till Sverige och konstnärer som verkat här länge för att utbyta kunskap.

Läs hela artikeln-->

4_0.jpg

Det digitala galleriet

Vågar fler köpa konst om de slipper galleribesöket? KONSTNÄREN har träffat tre digitala gallerister som menar att näthandel ökar ekonomin i konstvärlden, och samtidigt gör den mer demokratisk.

Läs hela artikeln-->

0_1.jpg

Bigert & Bergström

Att vara två har varit ett framgångsrecept för Mats Bigert och Lars Bergström. KONSTNÄREN har träffat en trettioårig konstnärsduo och pratat om klimatkonst, 90­talet och att vara en produkt av sin tid.

Läs hela artikeln-->

gestaltaren.jpg

Gestaltaren Kristina Matousch och Anders Soidre: Pizza Box

Var? Hagalundsskolan i Dalby, Lund När? Invigdes juni 2016

Läs hela artikeln-->

En pigg 80-åring tar nya utvecklingskliv

Vi närmar oss ett historiskt riksmöte i Konstnärernas Riksorganisation. KRO och KIF har formellt gått ihop i en organisation. För första gången hålls ett riksmöte med bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare. Konstnärernas Riksorganisation fyller 80 år, konstnärsbegreppet är sedan länge utvidgat, och vi arbetar nu gemensamt för alla bild- och formkonstnärers bästa.

Läs hela artikeln-->

1_0.jpg

Arbetar i en riskzon

Turkiska konstnären Gülsün Karamustafa minns de tre militärkupperna som hennes hemland har genomgått sedan 1960, och som alla har präglat hennes konstnärskap.

Läs hela artikeln-->

ear_to_the_ground_ulrika_sparreculrika_sparre.jpg

Utställaren Hanna Ljungh och Ulrika Sparre: Ear to the Ground

Var? Örebro Konsthall - Pågick 14 januari–19 februari 2017

Läs hela artikeln-->

forskaren.jpg

Forskaren: Ylva Sandgren - På jakt efter receptet på glitter

Ylva Sandgren är doktorand vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, vid Göteborgs Universitet.

Läs hela artikeln-->

halvsida_org.jpg

Ateljédilemmat i Stockholm

Stockholm stads nya ateljéstrategi innebär planer på hundratals fler ateljéer och mer pengar i ateljéstöd. Samtidigt hotas de största ateljéföreningarna av nedläggning när lokaler rivs och hyror chockhöjs. KONSTNÄREN försöker få grepp om ateljéfrågan i landets mest konstnärstäta kommun.

Läs hela artikeln-->

debatt.png

Nästa anhalt - yttersta förorten?

Ateljépolitiken. När marknaden dikterar villkoren pressas konstnärerna allt längre ut från centrum. Ateljéhusens finansiering måste lösas på en övergripande nivå, skriver företrädare för fyra ateljéföreningar i Stockholm.

Läs hela artikeln-->

Det blir allt mer angeläget att ta ställning för samtidskonstens existens-berättigande

För åtta år sedan genomlystes jämställdhetssituationen på svenska konstscenen i boken Konsten – så funkar det (inte) av genusvetaren Vanja Hermele. En av dess slutsatser är att jämställdhet i konsten inte stadigt går framåt, utan att det politiska klimatet i övrigt påverkar även hur konstvärldens aktörer ser på representation.

Läs hela artikeln-->


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!