Det är i hög utsträckning kommuner och regioner som skapar förutsättningar för ett levande kulturliv i hela landet. På denna sida sammanställer vi våra senaste insatser som rör regional och kommunal konstnärspolitik och handledningar och guider för politiker och tjänstepersoner.
Foto: samtal om konstens infrastruktur på Gotland arrangerat av Konstnärernas Riksorganisation Gotland som hölls på Grafikverkstaden i Visby under Almedalsveckan den 27/6. Med vår riksordförande Sara Edström, Paola Ciliberto, chef för kulturenheten Region Gotland, Helena Selder, verksamhetsledare BAC, Armin Scholler, Konstutvecklare på Region Gotland, Jenny Lundahl, Omställningskultur Gotland, Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för Gotlands Konstmuseum, samt konstnärerna Dirte Jörgensen och Madeleine Jacobsson. Moderator Petter Hellsing ordförande Konstnärernas Riksorganisation Gotland
Här rapporterar vi om vårt regionala konstnärspolitiska arbete. Det omfattar bland annat:
Har hittar du alla våra rapporter, remisser, yttranden och brev.
Här hittar du kontaktuppgifter till alla lokala föreningar och talespersoner. De lokala föreningarna är indelade efter län och ordföranden är vanligtvis talesperson. I de län där det inte finns någon förening utses talespersoner. Några län har två talespersoner. De lokalt förtroendevalda och talespersonerna spelar en viktig roll i riksorganisationens politiska arbete på regional och kommunal nivå.
Kultursamverkansmodellen är en modell för att fördela statliga medel till kulturverksamheter i landets 20 regioner. I en process där staten, regioner och kommuner samverkar i dialog med civilsamhället och det fria kulturlivet, fördelas medel till ca 250 verksamheter inom sju olika konst- och kulturområden varav professionell bild- och formkonst är en. Medlen fördelas med utgångspunkt i regionala kulturplaner som regionerna tar fram vart 3-4 år. Att på olika sätt engagera oss i kulturplaneprocessen är ett viktigt sätt för oss att försöka påverka den regionala kulturpolitiken.
Region Jämtland Härjedalen skall ta fram en ny kulturplan för 2024-2027 och vi i Konstnärernas Riksorganisation har, tillsammans med våra lokala företrädare, lämnat våra synpunkter på den.
I samband med det publicerar vi en debattartikel i Östersundsposten där vi lyfter det faktum att det saknas en konsthall för samtida bild- och formkonst med regional eller kommunal huvudman i länet och att de utställningsplatser som finns i huvudsak drivs på ideell basis, något som också lyfts i kulturplanen.
Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.