Konstnärspolitik


Vår uppgift är att värna bild- och formkonstnärernas ekonomiska och sociala intressen och företräda våra medlemmar. Vårt politiska arbete innebär bland annat att vi skriver rapporter och tar fram underlag till beslutsfattare om frågor och förslag som är viktiga för våra medlemmar. Vi yttrar oss i ärenden och beslutsförslag som kommer från regering och riksdag, regioner, kommuner och myndigheter, uppvaktar politiker, arrangerar utfrågningar och debatter och deltar i kulturpolitiska sammanhang för att föra fram våra åsikter och bedriver ett opionsbildande arbete i medierna för att väcka intresse för våra frågor.

Foto: från de konstpolitiska debatterna på Statens Konstråd den 1 sept 2022, fr.v. Kristina Axen Olin, kulturpolitisk talesperson (M), Nina Andersson, statssekreterare åt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S), riksordförande Sara Edström samt Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg på Konstnärernas Riksorganisation.

Vårt politiska arbete

Konstnärspolitik handlar om politik som på olika sätt påverkar konstnärer och kulturskapare. Det är kärnan i vårt politiska arbete. Här presenterar vi det som vi arbetar med just nu, våra fokusfrågor och våra förslag för en bättre konstnärspolitik som vi lyfte fram i vår kampanj inför riksdagsvalet 2022.

En del i detta arbete är att ta fram rapporter och underlag till beslutsfattare och för våra medlemmar. Här hittar du alla våra rapporter.

En annan uppgift är att yttra oss i ärenden och beslutsförslag som regering och myndigheter på olika nivåer bereder. Här publiceras våra remisser, yttranden och brev.

Vårt konstnärspolitiska nyhetsbrev skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå. Läs det senaste nyhetsbrevet här. Vill du prenumerera? Då anmäler du dig här.

Annons ↓

pressmeddelande-IG

Få ljuspunkter i regeringens kulturbudget!

19 september 2024
Det är glädjande att regeringen har hörsammat vår kritik och väljer att inte genomföra sammanslagningen av de två statliga myndigheterna Konstnärsnämnden och Kulturrådet. Men när det gäller anslagen i budgeten ser vi inga ljuspunkter. Regeringen fasar nu ut tidigare satsningar och anslagen till bild och form krymper eller står stilla på samma nivå som tidigare trots stora utmaningar för bild- och formkonstnärerna.

Läs mer →

FOK_logo_multi

Här hittar du oss på Folk och Kultur 2025!

Folk och kultur  |  16 december 2024

Sveriges största kulturpolitiska konvent, Folk och Kultur, äger rum 5–8 februari i Eskilstuna. Vi är förstås på plats och arrangerar två egna samtal och deltar med våra företrädare i flera andra. Vi ser fram emot inspirerande debatter och goda samtal om aktuella konstnärspolitiska frågor.

Läs mer →

Annons ↓

oppobudget-IG

Nedslag i oppositionens skuggbudgetar

7 oktober 2024
En snabb titt på tre anslagsposter i 2025 års statsbudget

Läs mer →

verian-puff-4-IG

Var tredje svensk vill ha mer offentlig konst i sina närmiljöer

Opinionsundersökning  |  3 januari 2025
Tre av tio svenskar, 32 procent, vill ha mer konst i det offentliga rummet och hela 50 procent av svenska folket tycker att det är viktigt med offentlig konst. Det visar en ny undersökning från Verian, tidigare Sifo, som genomförts på uppdrag av Konstnärernas Riksorganisation.

Läs mer →

MU-i-VGR-Ig

Fem miljoner till MU i Västra Götalandsregionen

MU-avtalet  |  17 december 2024

Götalandsregionen skjuter till fem miljoner kronor extra i budgeten för MU-avtalet för 2025. Medlen går till sju verksamheter med regionala uppdrag som har bild och form som huvuduppdrag eller ett av sina huvuduppdrag. Det är glädjande att Västra Götalandsregionen på detta sätt går före när det gäller att säkra skäliga ersättningar till konstnärer enligt MU-avtalet.

Läs mer →

nartaketrasarin_antologi240626 (1)

Sara Edström medverkar i ny antologi om kulturpolitik

ny bok  |  10 september 2024

Vår ordförande Sara Edström medverkar med ett kapitel i antologin "När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten" som ges ut av bokförlaget Atlas. Antologin ges ut med anledning av att den moderna kulturpolitiken fyller 50 år 2024 och innehåller texter av företrädare för en rad organisationer som ingår i nätverket Koalition för Kulturdebatt. Sara Edströms skriver i sin text om hoten mot den konstnärliga friheten.

Läs mer →

kopol-7-Fb

Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev

Den 20 december skickade vi ut Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev nr 7. Vi presenterar våra programpunkter på Folk och Kultur som i år äger rum den 5-8 februari i Eskilstunda och länkar till våra analyser och kommentarer rörande statsbudgeten, skuggbudgetarna och riksdagsmotionerna, med mera.

Här kan du läsa nyhetsbrevet på webben

Nyhetsbrevet går ut cirka 4 gånger per år till politiker och tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå och andra som är intresserade av kultur- och konstnärspolitik. Det ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren.

Vill du prenumerera? Då anmäler du dig via länken nedan.

sara-debatt-IG 0byline

Debatt: Regeringen måste anslå mer medel till skäliga ersättningar för konstnärer!

Debatt  |  1 september 2024

Vi uppmanar regeringen att bevilja Kulturrådets begäran om ett tillskott på 30 miljoner kronor i nästa års statsbudget för ersättningar enligt MU-avtalet. Det skriver riksordförande Sara Edström i en debattartikel som är införd i Göteborgsposten den 1/9.

Läs mer →

Sara Edström talar i TCO-landet

Ta del av samtalen från Almedalsveckan i efterhand!

Almedalen  |  4 juli 2024

Den 25-28 juni deltog företrädare för Konstnärernas Riksorganisation i flera kulturpolitiska samtal under politikerveckan i Visby och träffade politiker såväl som en rad företrädare för myndigheter, organisationer och institutioner. Vi sammanfattar här de samtal vi själva deltog i med länkar till video- eller ljudinspelningar som ni kan ta del av i efterhand.

Läs mer →

yttrande-gron-2

Vårt yttrande om kultursamverkansutredningens betänkande (SOU 2023:58)

Remiss  |  28 mars 2024
Den 27 mars lämnade vi in vårt remissvar på kultursamverkansutredningens betänkande Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun (SOU 2023:58).

Läs mer →

möte KuDep 26 mars Jon o Eva

Möte på Kulturdepartementet den 26 mars

Möten  |  26 mars 2024

Den 26 mars träffade vår verksamhetschef Eva Månsson och strategen Jon Brunberg tjänstepersoner på Kulturdepartementet. Vi lyfte då bland annat MU-avtalet, Kulturella och kreativa branscher, enprocentsregeln, gestaltad livsmiljö och ett förslag till ramavatal för gestaltningsuppdrag.

Läs mer →

motioner-FB

Motioner från allmänna motionstiden 2024

8 oktober 2024
En gång om året får riksdagsledamöterna lämna fristående motioner, förslag, om alla frågor som riksdagen kan besluta om. Det sker under en period som kallas för den allmänna motionstiden som 2024 inträffade mellan den 10 september och den 4 oktober. Vi har sammanställt ett urval av motioner från hösten 2024 som tar upp bland annat trygghetssystemen, enprocentsregeln med mera.

Läs mer →

puff-gbg-mu-IG

Riktlinjer och nyckeltal – Inspireras av Göteborgs stads föredömliga arbete med hållbara ersättningar till konstnärer

Goda exempel  |  26 februari 2024
Hur ska regionala och kommunala kulturförvaltningar kunna göra det tydligt för politikerna hur mycket som behöver skjutas till i budgeten för att konstnärer och andra uppdragstagare ska få skäliga ersättningar? Göteborgs stad har tagit sig an denna fråga på ett föredömligt sätt vilket bland annat resulterat i en kommunal riktlinje och ett nyckeltal.

Läs mer →

parisa_230404_1

Möte med kulturminister Parisa Liljestrand

Valkampanjen  |  4 april 2023

Den 4 april träffade Eva Månsson och Jon Brunberg från Konstnärernas Riksorganisation kulturminister Parisa Liljestrand på Kulturdepartementet.
Vi överlämnade ett porträtt av ministern bestående av över 400 bilder från medlemmar, andra konstnärer och konstälskare som velat stötta vår kampanj inför riksdagsvalet med en underskrift och en bild på ett av sina konstverk, en selfie eller en bild från arbetsplatsen. Parisa Liljestrand var den tredje kulturministern att få ett sådant porträtt.
Vi överlämnade också underskrifterna tillsammans med de fem budskapen från valkampanjen (se https://val2022.kro.se) och information om vårt projekt Artistic Freedom Watch (se https://artisticfreedomwatch.se).

Läs mer →

Se inspelningen av de konstpolitiska debatterna!

Val 2022  |  5 september 2022

Den 1 september bjöd vi i Konstnärernas Riksorganisation in till en kväll med konstpolitiska debatter i Statens konstråds nya lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Nu kan du se inspelningen av hela samtalet på vår Vimeo-kanal.

Läs mer →


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!