Juristen svarar

defocused-person-protesting-with-writing-hand-world-environment-day-outdoors (1)

Så invänder du mot Metas ”försäljning” av dina verk och dina personuppgifter

28 maj 2024

En av våra medlemmar uppmärksammade oss på att Meta i slutet av maj har gått ut med information om att de den 26 juni 2024 kommer att upplåta det material som finns på deras plattformar till AI-inlärning.


Den som så önskar har dock ”rätt att invända”. Se här https://privacycenter.instagram.com/policy/version/7122790421067234/

Vi uppmuntrar er som använder Instagram, Facebook och andra Meta-tjänster men som inte vill att vare sig era verk eller annan information om er som personer används för AI-inlärning att invända mot Metas ”försäljning” av era verk och information.

Gör så här:

Gå in på Instagrams Integritetspolicy https://privacycenter.instagram.com/policy/ .

Klicka på texten/länken ”rätt att invända” . Scrolla ner till det avsnitt där du fyller i dina uppgifter.

Skärmavbild 2024-05-28 kl. 21.08.57

I rutan ”Berätta hur behandlingen av information påverkar dig.” fyller du i en text där du anger ungefär följande.

”Jag inte vill att vare sig mina verk eller information om mig, eller den information som finns med i mina flöden, ska användas för AI-inlärning. Det gäller för allt material som finns på alla Metaplattformar. Den här invändningen ska också ses som en opt-out (förbehåll mot användning) i enlighet med 15a § Upphovsrättslagen."

Efter någon timma bör du få besked att din invändning accepterats.

Konstnärernas Riksorganisation kommer också inom kort att komma ut med information om hur du kan invända ”opt out” från att ditt material används för AI-inlärning i andra sammanhang och/eller plattformar, exempelvis avseende ditt material och annan information på din egen webbplats. 

Katarina Renman Claesson, förbundsjurist


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!