Nationell konstnärspolitik

Regionalt och kommunalt

Branschrapporter

Partienkäter

Konststartskommissionen

Coronakrisen

Utsikt från ateljéerna

Offentlig konst

MU-avtalet

Kampanjer

Formgivningsuppdrag

Ateljéer och annan infrastruktur

Arbetsvillkor och maktanalys

Internationellt

Konsten att delta

Digitalisering

motioner-FB

Motioner från allmänna motionstiden 2024

En gång om året får riksdagsledamöterna lämna fristående motioner, förslag, om alla frågor som riksdagen kan besluta om. Det sker under en period som kallas för den allmänna motionstiden som 2024 inträffade mellan den 10 september och den 4 oktober. Vi har sammanställt ett urval av motioner från hösten 2024 som tar upp bland annat trygghetssystemen, enprocentsregeln med mera.

I år lämnades ca 3178 motioner in av riksdagsledamöter under den allmänna motionstiden. Det är framför allt riksdagsledamöter från oppositionspartierna som lämnar in motioner. Även om de flesta motioner avslås av riksdagen så är de viktiga för vårt politiska påverkansarbete. De ger oss information om partiernas politiska förslag i frågor som vi bevakar och vilka frågor som enskilda riksdagsledamöter driver.

Budgetmotionerna från oppositionen, de så kallade ”skuggbudgetarna”, som är oppositionspartiernas alternativa förslag till statsbudget kan du läsa mer om i en särskild artikel.

Vi har här nedan sammanställt ett urval av motioner från hösten 2024 som tar upp en rad olika frågor som på olika sätt är viktiga för våra medlemmar, med länkar till riksdagens hemsida.

Fristående motioner

Stärkt skydd för konstnärlig frihet

Motion 2024/25:441 av Serkan Köse (S)

Förslag till en nationell strategi för att stärka skyddet för konstnärlig frihet

I regeringens budget för år 2024 minskades kulturbudgeten med över 1,5 miljarder kronor, vilket har lett till minskat stöd för kulturinstitutioner och direkta nedskärningar i bidrag till konstnärer och kulturarbetare. Dessa nedskärningar hotar konstnärers möjligheter att verka fritt och oberoende.

För att motverka denna negativa utveckling anser jag att regeringen bör beakta en nationell strategi för att stärka skyddet för konstnärlig frihet. Denna strategi kan inkludera juridiska skyddsmekanismer för konstnärer som utsätts för hot eller censur samt ekonomiska stödprogram som säkerställer att konstnärer kan arbeta utan rädsla för ekonomiska eller politiska påtryckningar. Dessutom kan strategin innehålla åtgärder för att säkerställa att kulturinstitutioner kan behålla sitt oberoende från politisk inblandning och fortsätta att fungera som platser för fri konstnärlig och kulturell utveckling.

Åtgärder för en levande, dynamisk och konkurrenskraftig konstmarknad

Motion 2024/25:1636 av Lawen Redar (S)

För att fler konstnärer ska kunna leva på sin utbildning och sitt skapande samt för att stärka svensk konkurrens på konstmarknaden behöver marknaden stimuleras. … En åtgärd som hade genererat en sådan effekt är att göra konsten på primärmarknaden avdragsgill i likhet med flertalet europeiska länder. … En annan åtgärd är en harmoniserad momssats på konst. … En tredje åtgärd är att stötta gallerister att marknadsföra och visa svenska konstnärer internationellt.

Ensambegravningar

Motion 2024/25:2381 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Syftet med en ny ordning för att stoppa ensambegravningar är att säkerställa att alla människor, oavsett om de har anhöriga eller inte, får ett värdigt avslut på sitt liv. Ett konstnärligt inslag i begravningen förmedlar respekt för den avlidne och skapar en ceremoniell värdighet, också till oss andra som fortfarande lever. Utöver att förslaget potentiellt skapar nya inkomstmöjligheter för kulturskapare i Sverige, så stärker det också samhällets delaktighet i att hedra varje människoliv, oavsett människors sociala omständigheter.

Främjande av kulturella och kreativa branscher

Motion 2024/25:2617 av Elin Söderberg m.fl. (MP)

Miljöpartiet anser att konstnärsperspektivet bör förtydligas och stärkas i strategin (regeringens strategi för KKB, vår anm.). Vi avvisar användandet av begreppet ”råvara” som ett sätt att beskriva det konstnärliga och kreativa skapandet. Överlag saknas skrivningar om vikten av en offensiv konstnärspolitik och konkreta förslag för att stärka densamma. Vi vill också se att kulturskapar- och branchorganisationerna tydligt inkluderas i genomförandet och uppföljningen av strategin.

Stärkt kulturpolitik – stärkt demokrati

Motion 2024/25:1774 av Mats Berglund m.fl. (MP)

Yrkanden att:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stipendier för konstnärliga utövare ska räknas som överhoppningsbar tid och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att gå vidare med förslagen om att statliga konstnärspolitiska stipendier ska få räknas som sjukpenninggrundande inkomst och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att gå vidare med förslagen om beräkning av SGI baserat på historiska inkomster och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omgående tillsätta en utredning i syfte att säkra upphovspersonernas och de utövande konstnärernas rättigheter och villkor i ljuset av AI-utvecklingen och tillkännager detta för regeringen.

En hållbar småföretagarpolitik

Motion 2024/25:553 av Lorena Delgado Varas m.fl. (V)

Förslag till riksdagsbeslut att: Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning om nya bestämmelser kring hur SGI-beräkning ska göras för kulturföretagarna och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör få i uppdrag att bevaka och se över kulturskapares pensioner, särskilt i samband med utfasningen av ATP och utfasningen av de statliga inkomstgarantierna från Konstnärsnämnden, och tillkännager detta för regeringen.

Nationellt centrum för keramisk konst

Motion 2024/25:153 av Per-Arne Håkansson (S)

Sverige saknar idag ett nationellt centrum för keramisk konst med ansvar för att bevara och utveckla den keramiska konsten. Den unika kombinationen av historisk förankring och praktisk tillämpning som redan finns i Höganäs motiverar väl att KKAM skulle kunna tilldelas detta nationella ansvar.

Donationer till kultursektorn

Motion 2024/25:1143 av Magnus Berntsson (KD)

Kulturens roll som en viktig samhällsbärare och utvecklingsmotor är odiskutabel, men sektorns beroende av statliga och kommunala medel har i vissa fall skapat utmaningar när det gäller långsiktig hållbarhet och utveckling. För att säkerställa ett levande och mångsidigt kulturliv även i framtiden bör det därför utredas om ett system för skatteavdrag för kulturstöd kan vara en lämplig lösning.

E-sport och spelande i Sverige

Motion 2024/25:582 av Rickard Nordin (C)

Förslag till riksdagsbeslut att:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att spel ska anses vara en kulturform och att kulturbegreppet bör breddas för att inkludera spel och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Kulturrådet ska få ett utökat uppdrag för att kunna främja spelkulturen enligt nuvarande direktiv och tillkännager detta för regeringen.

Näringspolitik för grön omställning och stärkt konkurrenskraft

Motion 2024/25:2635 av Elin Söderberg m.fl. (MP)

Miljöpartiet tillsatte i regering en utredning som skulle lämna förslag till en samlad nationell strategi med syftet att främja långsiktig och hållbar utveckling av de kulturella och kreativa näringarna i hela landet. Vi ser behov av ett långt mer strategiskt arbete i syfte att främja kulturella och kreativa branscher och ser allvarligt på att många av förslagen i utredningen inte tagits vidare av den nuvarande regeringen.

Internationellt utbyte, samverkan och export är viktigt både för den konstnärliga utvecklingen och kvaliteten och för svenska konstnärers möjlighet att verka på en internationell marknad. Pandemin har påverkat arbetet med kulturens internationalisering negativt. Återstartsutredningen föreslår särskilda satsningar på både internationellt utbyte och export, och dem vill vi gå vidare med.

Motverkande av politisk kontroll över kulturinstitutioner

Motion 2024/25:440 av Serkan Köse (S)

Kulturens roll i samhället är att utmana, ifrågasätta och spegla verkligheten på olika sätt. De försök som görs av regeringen och Sverigedemokraterna att politisera kultursektorn utgör ett direkt hot mot dessa grundläggande funktioner. Genom att stärka skyddet för kulturinstitutionernas oberoende kan vi bevara en levande och mångfacetterad kultursektor som bidrar till en stark och fungerande demokrati.

Planering och byggande

Motion 2024/25:1383 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

Förslag till riksdagsbeslut att:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur medborgare kan ges möjlighet till inflytande över byggande, stadsplanering och offentlig konst i stadsmiljön och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur kulturell planering kan införas och tillkännager detta för regeringen.

Utgiftsområde 24 Näringsliv

Motion 2024/25:3136 av Fredrik Olovsson m.fl. (S)

Vi socialdemokrater har sedan dag ett stått upp för en modernisering av upphovsrätten, eftersom det är en förutsättning för att regelverket ska fungera i ett alltmer digitaliserat samhälle. Detta kräver ytterligare anpassningar till den tekniska utvecklingen och utvecklingen inom AI. Vidare är det viktigt att säkerställa att upphovspersoner och utövande konstnärer får ta del av de ekonomiska värden som genereras vid användningen av deras verk, eftersom utvecklingen på den digitala marknaden har gjort det svårare för dem att få skälig ersättning för och insyn i nyttjandet av deras verk.

Sjukförsäkringspolitisk motion

Motion 2024/25:3039 av Märta Stenevi m.fl. (MP)

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en sjukförsäkring för alla, även kulturarbetare, studenter, egenföretagare och gigarbetare, och tillkännager detta för regeringen.

Under Miljöpartiets tid i regering tillsatte vi den utredning som nu presenterat förslaget ”Ett trygghetssystem för alla – Nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomst”, SOU 2023:30. Förslaget innebär att SGI som huvudregel ska beräknas på historiska inkomster för både anställda och företagare. Detta skulle göra att nämnda grupper kan få en SGI som motsvarar vad de faktiskt betalat in till försäkringssystemen.

Om det är mer fördelaktigt ska fortsatt en möjlighet finnas att få sin SGI beräknad på förväntade inkomster. Förslaget innebär även att ett antal konstnärsstipendier ska bli sjukpenninggrundande. Idag innebär stipendierna tvärtom i värsta fall att konstnärerna får ersättning från staten som samtidigt kan leda till att de förlorar sin SGI. Även om det finns detaljer i förslagen som bör diskuteras vidare och som kan utvecklas tycker vi i Miljöpartiet att det är mycket angeläget att regeringen går vidare med utredningens förslag om ett trygghetssystem för alla och presenterar en proposition för riksdagen.

Arkitekturfrågor

Motion 2024/25:1347 av Anna-Lena Hedberg m.fl. (SD)

Enprocentregeln behöver reformeras. Det får inte bli en regel som i dagsläget allt för ofta sätts på undantag, men inte heller bli en tvingade regel. Skulle regeln istället utformas som en riktlinje skulle den bli mer ändamålsenlig. Sverigedemokraterna vill även utreda vilka direktiv som kan göra att enprocentregeln i våra offentliga miljöer kan leda till ökad estetisk hållbarhet, samt hur den kan bidra till att offentliga miljöer över tid upplevs som vackra och tilltalande av allmänheten. Poängen med nämnda regel skulle på så sätt kunna bli tydligare enligt vår mening.

Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid

Motion 2024/25:3110 av Lawen Redar m.fl. (S)

Enprocentregeln är en ekonomisk princip för offentlig konst som innebär att cirka en procent av den totala budgeten avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnad. Enprocentregeln bygger inte på en förutbestämd given arbetsmodell, och det har aldrig funnits någon sådan. Därför finns det stora variationer i hur regeln tillämpas och beräknas, både mellan stat, region och kommun och mellan kommuner och regioner.

Enprocentregeln ska tillämpas vid allt offentligt byggande – i stat, regioner och kommuner – och tillämpas oftare vid markanvisning till privata byggherrar. Vi vill att regeringen värnar och följer upp hur enprocentregeln implementeras.

Kulturmiljöer

Motion 2024/25:1337 av Runar Filper m.fl. (SD)

Dels menar vi att det finns fog för att se över möjligheterna till att utveckla enprocentregeln med en kulturmiljöklausul där såväl offentliga som kommersiella aktörer omgärdas av ett tydligare riktmärke för kulturhistorisk hänsyn. I vår motion rörande arkitekturfrågor yrkar vi på att en helhetsutredning om enprocentregeln ska tillsättas där denna del ingår.

Regeringen bör därför i en utredning om kompletterad eller förändrad enprocentregel enligt ovan, också utreda hur en lagstiftning kan utformas som möjliggör sanktionsmöjligheter vid överträdelser.

Utveckling av kultursamverkansmodellen för ökat kulturellt genomslag i hela landet

Motion 2024/25:1902 av Anders Ådahl (C)

Förslag till riksdagsbeslut

’Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kultursamverkansmodellen bör räknas upp i samma takt som de helt statliga institutionerna och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att statens kulturinstitutioner bör få ett utvecklat nationellt uppdrag att sprida kulturen över hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Ladda ner dokument här:


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!