Påverkansmanualen inför valet 2018 ger dig, din förening eller ditt nätverk, handfasta förslag och råd för hur du med fyra aktiviteter kan lyfta och påverka konstpolitiska frågor på kommun- eller landstings/regionnivå. De innehåller strategier för att bilda en konstpolitisk grupp, färdiga utkast på medborgarförslag/motioner och pressmaterial (se de tre påverkanspaketen nedan), en partienkät och metoder för ett panelsamtal. Du/ni kanske vill lyfta helt andra frågor än de vi nämner här. Du kan då använda materialet som inspiration.
Utöver valkampanjsmanualen finns alltså tre konkreta påverkanspaket som handlar om enprocentsregeln för konstnärliga gestaltningar, MU-avtalet och en kommunal handlingsplan för bild- och formkonsten. Paketen innehåller Så-här-gör-du och färdiga utkast till Medborgarförslag, Pressmeddelande och Insändare/debattartikel. Materialet kan användas när som helst.
Påverkanspaketet för enprocentsregeln finns i två varianter. En för kommunen som inte antagit enprocentsregeln. En för att stärka kommunens tillämpning av enprocentsregeln (göra den till en regel, ta fram tydligare riktlinjer/metoder och ställa krav på konstnärlig gestaltning även när privata entreprenörer bygger).
Konstnärernas Riksorganisation Jämtland-Härjedalen använde sig av medborgarförslaget om enprocentsregeln och fick det antaget av landstingsfullmäktige. Läs pressmeddelandet om beslutet här. Därefter har föreningen även fått tre kommuner i länet att stärka regelverket genom medborgarförslag. Läs en artikel här om hur Konstnärernas Riksorganisation Sjuhärad bidrog till att Borås antog enprocentsregeln. Även Konstnärnas Riksororganisation i Uppsala län har genom medborgarförslag påverkat Uppsala att stärka tillämpningen av regeln.
Det politiska och mediala utrymme som inte vi tar, använder någon annan till något annat. Gör konstnärsrösten hörd!
Dokumenten kan tyckas långa, men det mesta är bilagor med förslag och mallar.
Att lyckas göra politik handlar om engagemang och lust. Det är roligt att sätt avtryck och viktigt för de invånare som får möjligheten att ta del av konsten.
Känner du en kommunal kulturpolitiker eller en kulturhandläggare? Då kan du även tipsa om vår manual "Så kan kommunen kvalitetssäkra sin konstpolitik". Den innehåller tips, checklistor, metoder och goda exempel från olika kommuner. Den gör det lättare att utveckla en stark kommunal konstscen. Manualen är ett resultat av Årets konstkommuner 2017 , en granskning som bygger på en rikstäckande enkät som sju av tio kommuner besvarade under våren 2017.