När vi arbetar med att skriva svar på regionala kulturplaner så konsulterar vi alltid våra företrädare i regionen som antingen är en av oss utsedd talesperson eller en talesperson utsedd av den lokala KRO-föreningen i länet om det finns en sådan. I mån av tid pratar vi också med kulturutvecklare eller andra regionala aktörer inom bild- och form för att bilda oss en uppfattning om läget i regionen och vilka behov som de lokala bild- och formkonstnärerna har. I arbetet med detta yttrande har vi konsulterat en av våra talespersoner i Gävleborg.
Vårt övergripande intryck av regional kulturplan Gävleborg 2023-2026 är att den är både ambitiös, grundligt genomförd och förankrad i den verklighet som vi menar råder för våra medlemmar.
Både när det gäller språket såväl som innehållet i kulturplanen visar på höga ambitioner i regionen när det gäller att förvalta såväl som att förnya och utveckla det existerande konstlivet. Vi efterlyser dock mer konkretion i fråga om vad regionen vill utveckla och tydliga prioriteringar för kommande planperiod.
Kulturrådet införde 2018 professionell bild- och formverksamhet som ett specifikt kulturområde i kultursamverkansmodellen. På sid. 14 i Regional kulturplan Gävleborg 2023-2026 nämns också professionell bild- och formverksamhet som ett av sju verksamhetsområden.
I det fördjupande avsnittet på sid. 37-39 så behandlas däremot bild- och formkonst tillsammans med slöjd. Vi vill se att kulturplaner i allmänhet behandlar området professionell bild- och formkonst i ett eget avsnitt separerat från slöjd och att respektive område får egna prioriteringar. Vi anser att kulturplaner därmed blir tydligare och att båda områdena gynnas av att få egna områdesspecifika skrivningar och prioriteringar.