Pressmeddelanden

15 april, på World Art Day, släpps årets första nummer av KONSTNÄREN

12 april 2016

Tidskriften KONSTNÄREN har gjorts om i grunden. Den har fått en helt ny form av Ebba Bonde, som tidigare varit Ad på bland annat Fokus, Vi och DN. Sofia Curman, som är chefredaktör sedan årsskiftet, tror ändå att läsarna kommer att känna igen sig.


– Attityden finns kvar, och den konstpolitiska bevakningen som KONSTNÄREN länge har varit ganska ensam om. Men tidningen har fått ett bredare anslag – min förhoppning är att den ska hitta konst- och kulturintresserade läsare även utanför konstvärlden.

– Mycket av innehållet angår oss alla, som till exempel det här numrets reportage ”Det vita havet” om klass- och vithetsnormen på konsthögskolorna. Det är ett demokratiskt problem som i förlängningen styr vilken konst vi får se på våra institutioner. I varje nummer kommer vi även lyfta fram ett offentligt gestaltningsuppdrag. Konsten i våra gemensamma rum möter vi alla i vår vardag, och det är ett av få områden där konstnärer kan få skäligt betalt. Trots det uppmärksammas den här konsten väldigt lite i andra medier, säger Sofia Curman.

 

Mer ur KONSTNÄREN nr 1 2016:

KONSTPOLITIK: ”Fy fasen vad vi har att göra”. Intervju med kulturministern.
I september 2015 lovade Alice Bah Kuhnke att hon inom ett år skulle presentera en handlingsplan för bild- och konstområdet. KONSTNÄREN har pressat henne på svar kring MU-avtalet, enprocentsregler och klassdiskriminering i konstvärlden.

KONSTNÄRSPORTRÄTT: Loulou Cherinet
En av Sveriges mest uppmärksammade videokonstnärer blev ratad av svenska konstskolor. I stället tog karriären fart i Etiopien. När hon började ställa ut hemma i Sverige var hon ovan vid hur publiken tolkade svarta kroppar.

KONSTPOLITIK: Var femte konstnär utsatt för hot och hat, enligt ny rapport.

GESTALTAREN: Sirous Namazi leker viskleken på Hovrätten för Övre Norrland i Umeå.

 

Releasemingel på Supermarket

Du kan hämta ett exemplar av tidningen på Konstakademien, Fredsgatan 12, i samband med World Art Day då bland annat kulturministern frågas ut om den nationella handlingsplanen för bild- och formkonsten som hon utlovat under 2016. För att fira World Art Day blir det även konsttårta av konstnären Jan Svenungsson. 

Välkommen på releasemingel i KRO/KIF:s monter på Supermarket 20 april kl. 19. Plats: Svarta huset, Telefonplan.

För mer information, kontakta: Sofia Curman, chefredaktör Konstnären, sofia.curman@kro.se, 070-4913844.

 


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!