Pressmeddelanden

Sofia Curman blir ny chefredaktör för Konstnären

20 januari 2016

Sofia Curman blir ny chefredaktör för tidningen Konstnären efter Anders Rydell. Första numret i år kommer ut på World Art Day, den 15 april.


Sofia Curman är kulturskribent, redaktör och curator och har tidigare arbetat bland annat på Dagens Nyheter och på Bonniers Konsthall.

– Konstnären har under de senaste åren blivit en viktig och omdiskuterad röst i kulturdebatten. Jag ser fram emot att höja ambitionerna ytterligare. Målet är att Konstnären ska vara oumbärlig inte bara för konstnärerna själva utan för alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i vår tid, säger Sofia Curman.

– Konstnären ska skildra konstnärernas ekonomiska och sociala villkor och granska både kulturpolitiken och konstvärldens egna maktstrukturer. Den kommer att lyfta fram viktiga konstområden som inte ofta synliggörs i andra medier – som offentlig konst och konstnärlig forskning. Vi kommer också fortsätta skriva om hur konstnärer allt mer utsätts för hot och hat och hur det påverkar arbetet både för konstnärerna och för utställningsarrangörer.

Årets första nummer av Konstnären kommer ut på World Art Day, den 15 april.

Konstnären ges ut fyra gånger per år och skickas direkt till 9000 bild- och formkonstnärer i Sverige. Tidningen når även politiker, kulturjournalister, museichefer, forskare och andra ledande personer inom kulturlivet. Tidningen finns också tillgänglig i tidskriftsbutiker, konsthallar och museum. Konstnären är en tidning utan konstkritik och utställningstips, som ändå skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens kulturpolitik. Något av en kvällstidning för konstbranschen.

Tidningen Konstnären ges ut av av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och industriformgivare (KRO/KIF).

För mer information, kontakta:
- Sofia Curman, chefredaktör Konstnären, sofia.curman@kro.se, 070-4913844
- Pontus Björkman, pressansvarig KRO/KIF, pontus@kro.se, 073-7711850 


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!