Pressmeddelanden

Rörd Alice Bah Kuhnke tog emot porträttet av sig själv

19 december 2014

”Jag är oerhört tacksam för det här. Det känns oerhört stort med alla dessa konstnärer och medborgare som utgör pixelporträttet och det får mig att inse hur stort ansvar jag har”, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke, märkbart rörd när hon tog emot porträttet av KRO, KIF och åtta andra bild- och formorganisationer.


Pixlarna i porträttet består av de selfies som laddats upp på sajten kulturvalet.se. Över 2500 konstnärer och kulturintresserade medborgare har laddat upp en selfie eller skickat ett vykort till kulturministern.

”Det är första gången sen jag började som kulturminister för tio veckor sedan som det går in för mig hur många människor det här berör. Jag har knappt hunnit vara på mitt arbetsrum men det här porträttet ska få sin plats”, sa Alice Bah Kuhnke.

Alice%20Bah%20Kuhnke%20%202%20FOTO%20Pontus%20Bjorkman.jpg

”Vi hoppas att porträttet kan ge dig kraft, särskilt under tuffa perioder, i din strävan att skapa förutsättningar för ett starkt kultursamhälle som är gott för människan att leva i”, sa Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation när hon överlämnade porträttet.    

Kulturministern uppmuntras att påbörja arbetet med en nationell handlingsplan för bild- och formkonsten redan den 1 januari 2015 och att ta strid för att minst en procent av statsbudgeten investeras i kulturen.
 

Foton

Bilderna är tagna av Pontus Björkman. Bilderna får utnyttjas gratis med hänvisning till innehållet i detta pressmeddelande, kulturvalet.se eller de organisationer som står bakom sajten. Foto: Pontus Björkman/KRO/KIF. Här och här finns de högupplösta bilderna.

​Bildtext 1: Katarina Jönsson Norling, riksordförande KRO, överlämnar porträttet till kulturministern Alice Bah Kuhnke. På bilden även Anki Almqvist, ordförande SFF.
Bildtext 2: Alice Bah Kunhke och tio bild- och formorganisationer överlämnar porträttet.

Fakta om kulturvalet.se
Tio bild- och formorganisationer har tillsammas gått ihop i ett gemensamt upprop för en mer ambitiös konst- och kulturpolitik på www.kulturvalet.se. Kulturministern uppmuntras att verka för att:

• Investera minst 1 procent av statsbudgeten i kultur (idag läggs bara 0,8 procent). 
• Utarbeta ett nationellt handlingsprogram för bild- och formkonsten. 
• Stärka upphovsrätten för kulturskapare. 
• Låta trygghetssystemen även ge trygghet åt kulturskapare. 
 

Bakom kulturvalet.se står Konstnärerna Riksorganisation (KRO), Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare, Konstfrämjandet, Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS), Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Svenska Konstnärsförbundet, Konstnärscentrum, Sveriges Konstföreningar samt Skulptörförbundet.

På www.kulturvalet.se finns även Sveriges enda kulturpolitiska valkompass. Den kommer att uppdateras inför valet 22 mars 2015. Genom att svara på tretton snabba ja- och nej-frågor kan man jämföra sina åsikter med riksdagspartiernas. Nuvarande frågor i kulturkompassen besvarades av riksdagspartierna och F! i maj 2014. Till vissa av ja- och nejsvaren har partierna lämnat reservationer. Därför fås de kompletta svaren när hela testet är besvarat. 

För mer information, kontakta:
- Katarina Jönsson Norling, konstnär och riksordförande Konstnärernas
Riksorganisation, katarina@kro.se, 076-827 76 00
- Johan Wingestad, konsthantverkare och ordförande Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, johan@kro.se, 070-300 04 93
- Anki Almqvist, fotograf och ordförande Svenska Fotografers förbund
- Pontus Björkman, pressansvarig KRO/KIF, pontus@kro.se, 073-77 11 850

Fler pressbilder finns här, här och här.


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!