Pressmeddelanden

stipendiater-2023-1

Fredrik Strid och Monique Wernhamn tilldelas Konstnärernas Riksorganisations Lånestiftelses stipendium

7 december 2023


Konstnärerna Fredrik Strid och Monique Wernhamn tilldelas Konstnärernas Riksorganisations Lånestiftelses stipendium 2023. Stipendierna är på vardera 50 000 kronor.

Fredrik Strid tilldelas Konstnärernas Riksorganisations Lånestiftelses stipendium 2023 för att färdigställa skulpturprojektet Alla Fåglar i Sverige, där totalt 257 fåglar skulpteras i lera för att därefter gjutas som stearinljus.

– Att göra en fågel är en omfattande och tidsödande process. Jag brukar jämföra det med fågelskådning, men i mitt fall en skulptural fågelskådning där kikaren är utbytt mot lera. Det är leran och den skulpturala processen som för mig nära fåglarna, säger Fredrik Strid.

”Ett tänkvärt, imponerande och angeläget projekt där alla fåglar modelleras i naturlig skala för att sedan gjutas i det förgängliga materialet stearin”, skriver juryn i sin motivering.

Fredrik Strid bor och verkar i norra Uppland, där han också driver Persbo Studio med skulpturpark och residensverksamhet för konstnärer. Projektet Alla Fåglar i Sverige har pågått sedan 2018 och kommer att premiärvisas på Skissernas Museum i Lund 21 mars till 22 september 2024.

– Nu i slutskeendet är stipendiet väldigt värdefullt ekonomiskt eftersom det lättar mycket på det tryck som finns i budgeten. Jag får ett mer avslappnat förhållande när det gäller kostnader i slutfasen, vilket gör att jag kan fokusera på det arbete som fortfarande återstår att göra, säger Fredrik Strid.

Monique Wernhamn tilldelas Konstnärernas Riksorganisations Lånestiftelses stipendium 2023 för att utveckla och slutföra det lekfulla, egensinniga och smått absurda interaktiva konstverket The Sustainable Woman (TSW). ”Vi slogs av projektets direkta tilltal och blandningen mellan humor och allvar. Projektet får i sin förlängda form möjligheten att nå fler och röra sig in i andra rum”, skriver juryn i sin motivering.

– Jag drivs av ett samhällsengagemang och en ilska över de orättvisor jag ser. Jag utforskar människors arbets- och livsvillkor. Hur vi lever och de faktorer, strukturer och makthierarkier som påverkar oss. Jag arbetar i långa undersökande processer med mig själv som material och försökskanin, berättar Monique Wernhamn.

Monique Wernhamn bor och verkar i Göteborg. The Sustainable Woman bygger på hennes egna erfarenheter av stress, psykisk ohälsa och prekär arbetssituation. Under åtta år, från 2014 till 2021, mötte hon som The Sustainable Woman människor i olika situationer för att få inspiration, kunskap och kreativa råd. Projektet har resulterat i en bok som nu ska ligga till grund för en performance lecture och en instruktionsvideo.

– Att få stipendiet är en bekräftelse på det långa arbete jag har gjort och som till stora delar inte varit finansierat över huvud taget. Min förhoppning är att jag ska kunna föreläsa och göra workshops utifrån boken nu, säger Monique Wernhamn.

2023 års jury består av konstnären Theodore Ågren och konsthantverkaren Åsa Lockner.


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!