I måndags mottog kulturminister Parisa Liljestrand (M) utredningen som föreslår att Statens konstråd och ArkDes ska inordnas i Moderna Museet. Konstnärernas Riksorganisation är kritisk till förslaget och menar att bild- och formkonstens ställning och oberoende riskerar att försvagas.
– En centralisering av dessa myndigheter riskerar att ske på bekostnad av den konstnärliga friheten och försvårar för staten att ge konstnärer uppdrag, säger Sara Edström, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation.
Statens konstråd har i dag en viktig roll i att skapa offentliga konstuppdrag och främja konstnärligt skapande. En sammanslagning riskerar att sudda ut detta fokus.
– Konst och kultur är en grundläggande samhällsfunktion och en demokratisk rättighet. Om fler ska kunna utöva, möta och interagera med konst, behöver bild- och formkonstens särskilda förutsättningar värnas bland andra kulturpolitiska intressen, säger Sara Edström.
Myndigheternas specialkompetens går förlorad
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand är syftet med sammanslagningen att åstadkomma kostnadseffektivisering och skapa en "sammanhållen myndighetsstruktur som stärker konst-, arkitektur-, form- och designområdet nationellt och internationellt". Regeringen menar att detta också skulle minska sårbarheten och öka effektiviteten inom sektorn.
Konstnärernas Riksorganisation välkomnar som princip åtgärder som främjar samverkan mellan konstformer och frigör resurser för konstnärliga uppdrag. Samtidigt finns befogad oro för att bild- och formkonsten marginaliseras i den interna konkurrensen om verksamhetsutrymme i den nya myndigheten.
– Vi ser en stor risk för att bild- och formkonsten nedprioriteras till förmån för områden som anses mer tillväxtdrivande. Dessutom kan en sammanslagning leda till att den individuella specialiseringen hos de tre verksamheterna går förlorad, säger Sara Edström.
Uppmaning till regeringen: Satsa på enskilda myndigheter
Utredningen föreslås nu ligga till grund för en proposition utan att först skickas på remiss. Konstnärernas Riksorganisation anser att detta är ett förhastat tillvägagångssätt som riskerar att underminera kultursektorns långsiktiga utveckling.
– I stället för att driva igenom en reform som saknar brett stöd, borde regeringen stärka Moderna Museet och Statens konstråd var för sig. Det skulle gynna svenska konstnärers villkor, bidra till fler konstuppdrag och stärka bilden av Sverige som en framstående kulturnation, avslutar Sara Edström.