Pressmeddelande


I detta arkiv hittar du alla pressmeddelanden från Konstnärernas Riksorganisation.
pressmeddelande-Fb

Få ljuspunkter i regeringens kulturbudget!

Det är glädjande att regeringen har hörsammat vår kritik och väljer att inte genomföra sammanslagningen av de två statliga myndigheterna Konstnärsnämnden och Kulturrådet. Men när det gäller anslagen i budgeten ser vi inga ljuspunkter. Regeringen fasar nu ut tidigare satsningar och anslagen till bild och form krymper eller står stilla på samma nivå som tidigare trots stora utmaningar för bild- och formkonstnärerna.


Regeringens budgetproposition som idag, den 19 september, överlämnades till riksdagen innehåller inga nya kulturpolitiska satsningar på bild- och formkonsten i en tid när det verkligen behövs som mest.

Sverige har länge haft en ambitiös kulturpolitik med mål att ge alla i hela landet tillgång till konst och kultur samt möjlighet att utöva kultur – en kulturpolitik i vilken yrkesverksamma konstnärer är centrala aktörer. De senaste årens krispolitik har dock lett till sämre förutsättningar för professionella bild- och formkonstnärer och andra kulturskapare att utöva sina yrken. Ett stort problem är till exempel att bild- och formkonstnärer inte får skäligt betalt när de ställer ut hos offentligt finansierade arrangörer. Årets budgetproposition erbjuder tyvärr få ljuspunkter när det gäller bild- och formkonstnärernas villkor.

De budgetunderlag som i våras lämnades till Kulturdepartementet från kulturmyndigheterna innehöll flera bra förslag som hade kunnat stärka konstlivet. Det rörde sig bland annat om ett tillskott på 30 miljoner kronor till Kulturrådet för ersättningar till utställande konstnärer enligt MU-avtalet, och en begäran om ökade anslag på 115 miljoner kr över tre år från Konstnärsnämnden för bland annat indexuppräkningar av de arbetsstipendier som fördelas till konstnärer. Ingen av dessa satsningar ingår i regeringens budget. Konstnärsnämndens årliga anslag för stipendier till konstnärer minskas istället med hela 30 miljoner från och med 2026.

Vi ser hur tidigare satsningar fasas ut ur budgeten och att de anslagsposter som rör bild- och formkonst krymper eller står stilla på samma nivå som tidigare när inflationen snarare borde ha lett till indexuppräkningar. Och statens anslag till kultur som andel av hela statsbudgeten fortsätter att krympa. Det är obegripligt och oansvarigt att regeringen fortsätter att skära i kulturbudgeten trots det aviserade reformutrymmet på 60 miljarder kronor.

Särskilt alarmerande är det att anslaget till regional Kulturverksamhet minskas med 15 miljoner kr för 2025 och hela 41 miljoner kr för 2027. Det är en nedskärning som kommer få allvarliga negativa konsekvenser för konstinstitutioner och verksamheter runtom i landet.

En positiv nyhet är att regeringen i budgeten meddelar att man väljer att inte genomföra sammanslagningen av de två statliga myndigheterna Konstnärsnämnden och Kulturrådet. Sammanslagningen mötte ett massivt motstånd från flertalet remissinstanser och kulturlivet och vi är glada över att regeringen har hörsammat vår kritik.

Ulf Kristersson proklamerade i sin regeringsförklaring i förra veckan att ”Ett levande kulturliv är grunden för ett kreativt samhälle. Det skapar sammanhållning och bidrar till att öka förståelsen för oss själva och för andra". Det är fagra ord som tyvärr skramlar tomt när de satsningar som skulle kunna göra skillnad för Sverige helt uteblir och regeringen istället genomför ytterligare nedskärningar istället för att verkligen se till att kulturen är en central del av dess politik.

Sara Edström, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!